Európska únia vyzýva členské krajiny, aby sa pripravili na podávanie štvrtej dávky

TA3 TASR
21.1.2022 21:34

Eurokomisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidesová v piatok ministrom zdravotníctva členských krajín EÚ povedala, aby sa pripravili na podávanie štvrtej dávky vakcín proti ochoreniu Covid-19 hneď, ako jej potrebu potvrdia údaje.

Riziko krvných zrazenín je po prekonaní koronavírusu oveľa vyššie ako po očkovaní
TASR/AP

Informovala o tom agentúra Reuters. "Ak budeme mať k dispozícii presvedčivé údaje o tom, že štvrtá dávka je potrebná, budeme pripravení konať," povedala Kyriakidesová. Jej rokovanie s ministrami zorganizovala na poslednú chvíľu francúzska vláda, ktorá v súčasnosti zastáva polročné rotujúce predsedníctvo v Rade EÚ, píše Reuters. Okrem možnej štvrtej dávky sa ministri venovali aj vakcínam prispôsobeným novým variantom koronavírusu.

Európska agentúra pre lieky (EMA) počas uplynulého týždňa oznámila, že podanie štvrtej dávky by pre osoby s vážne oslabeným imunitným systémom bolo vhodné. Je však potrebných viac dôkazov. Eurokomisárka Kyriakidesová na Twitteri pripomenula, že milióny Európanov ešte nie sú zaočkované ani jednou dávkou.

"Na toto musíme sústrediť svoju energiu," napísala. Úroveň kolektívnej imunity je podľa nej potrebné zvýšiť treťou dávkou. Členské krajiny EÚ Maďarsko, Dánsko a Švédsko už začali podávať štvrtú dávku vakcín, pripomína Reuters. Švédske zdravotnícke úrady v piatok oznámili, že ľudia s oslabeným imunitným systémom ju môžu dostať tri až štyri mesiace po podaní tretej dávky.

Dánsko plánuje zaočkovať najviac zraniteľné skupiny obyvateľstva. Maďarská vláda sa rozhodla podporiť podávanie štvrtej dávky očkovacej látky, ktorú môže prijať každý po konzultácii s lekárom. S podávaním štvrtej dávky začal ako prvá krajina na svete Izrael – ešte v decembri 2021.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok