Z možnej ruskej agresie majú obavy aj pobaltské štáty. Ukrajincom pošlú protitankové a protilietadlové strely

TA3 TASR
21.1.2022 19:03

Estónsko, Lotyšsko a Litva v piatok oznámili, že pošlú Ukrajine protitankové a protilietadlové strely, aby sa mohla brániť "v prípade možnej ruskej agresie".

Splnili svoje úlohy. Časť ruských vojakov sa vracia od ukrajinských hraníc na základne
TASR/AP

Informovala o tom agentúra AFP. Tieto tri postsovietske pobaltské štáty uviedli, že pošlú Ukrajine americké strely typu Javelin a Stinger po tom, čo začiatkom tohto týždňa na to dostali povolenie od Washingtonu.

"Vo svetle zvýšeného vojenského tlaku Ruska na Ukrajinu a jej okolie sa pobaltské štáty rozhodli reagovať na potreby Ukrajiny a poskytnúť jej dodatočnú pomoc súvisiacu s obranou," uvádza sa vo vyhlásení trojice krajín. "Táto pomoc ďalej posilní schopnosť Ukrajiny brániť svoje územie a obyvateľstvo v prípade možnej ruskej agresie," dodali.

Estónsko poskytne Ukrajine protitankové strely Javelin, zatiaľ čo Lotyšsko a Litva protilietadlové strely Stinger.

"Úprimne dúfame, že Ukrajina nebude musieť použiť tieto zbrane," povedal litovský minister obrany Arvydas Anušauskas. "Pobaltské štáty naliehajú na Rusko, aby zastavilo svoje agresívne a nezodpovedné správanie," dodal. Litovské ministerstvo uviedlo, že zbrane budú dodané "v najbližšej budúcnosti". Estónsky minister obrany Kalle Laanet povedal, že "je dôležité podporovať Ukrajinu všetkými možnými spôsobmi".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok