FOTO: Zbohom, Istropolis. Trnavské mýto zmení tvár, na ikonickej stavbe už začali s prácami

TA3 TASR hm
23.1.2022 11:00

Bratislavský Dom odborov na Trnavskom mýte je už oplotený a čoskoro ho majú začať búrať. Na jeho mieste má vyrásť Nový Istropolis, s búraním ikonickej stavby však nesúhlasia viaceré organizácie. Developer napriek tomu sľubuje zodpovedný prístup k umeleckým dielam aj obkladu. V okolí plánuje vytvoriť priestor na trávenie voľného času, bývanie aj prácu, zachovať sa má aj kultúrno-spoločenská funkcia.

Istropolis na Trnavskom mýte
TA3 / David Duducz

Budova súčasného Istropolisu vyrástla v 80. rokoch minulého storočia. Slúžila ako zjazdový palác pre špičky komunistického režimu. Po roku 1989 bola majetkom odborov. Novomestská samospráva sa ju pred rokmi pokúšala odkúpiť, k dohode neprišlo. Odbory predali Istropolis súkromnému investorovi v roku 2017.

Istropolis na Trnavskom mýte TA3 / David Duducz

V polovici januára na mieste pribudlo stavebné oplotenie a začalo sa s prvými prácami na fasáde, a to demontovaním mramorového obkladu. Investor deklaruje zodpovedný prístup k obkladu i k tunajším umeleckým dielam a artefaktom.

Istropolis TA3 / David Duducz

Investor nedávno oznámil, že už má k dispozícii od bratislavskej mestskej časti Nové Mesto právoplatné rozhodnutie o odstránení existujúceho objektu Domu odborov. Na jeho mieste plánuje vybudovať projekt Nový Istropolis, v ktorom ráta aj s novým kultúrno-spoločenským centrom, dvoma obytnými budovami, troma administratívnymi budovami či kongresovým hotelom. Z toho jedna stavba má mať výšku 116 metrov. Prestavať chce i okolie Domu odborov.

Istropolis na Trnavskom mýte TA3 / David Duducz

Za záchranu Domu odborov bojuje organizácia DOCOMOMO Slovensko. Budovu totiž považuje za ikonickú stavbu s nesmiernou architektonickou a spoločenskou hodnotou. Spolok architektov Slovenska označil búranie Istropolisu za nekultúrny čin. Komisia pre kultúru, médiá a ochranu kultúrneho dedičstva pri Mestskom zastupiteľstve v Bratislave vyzvala investora, aby hľadal riešenia, ktoré zachovajú Dom odborov.

Istropolis TA3 / David Duducz

Docomomo Slovensko, ako súčasť medzinárodného združenia odborníkov zaoberajúcich sa výskumom a ochranou moderného architektonického dedičstva, si myslí, že odborná argumentácia, intenzívna komunikácia s príslušnými úradmi a ani takmer 11-tisíc podpisov pod petíciou Zachráňme Istropolis nedokázalo presvedčiť vlastníka a predstaviteľov zodpovedných inštitúcií o hodnotách tohto architektonického diela.

Istropolis na Trnavskom mýte TA3 / David Duducz

"Správa o búraní Istropolisu je však zlou správou nielen pre milovníkov modernej architektúry a kultúrnu obec, ale aj pre celú spoločnosť, ktorá spolu s budovou stráca aj významnú časť vlastnej historickej pamäte," uviedla organizácia. Avizované búranie Domu odborov sa však podľa nej najzásadnejšie dotkne hlavného mesta. Organizácia to označuje za "priamy útok na jeho krehkú identitu a bolestné potvrdenie historickej skúsenosti, že ráz mesta ovplyvňuje niekoľko privátnych aktérov a nie verejný konsenzus".

Istropolis na Trnavskom mýte TASR/Archív

Členovia Docomomo Slovensko vyjadrujú hlboké znepokojenie nad osudom celého architektonického dedičstva druhej polovice 20. storočia. Vďaka "ľahostajnosti a nečinnosti zodpovedných inštitúcií" sa podľa organizácie stáva najohrozenejšou časťou kultúrneho dedičstva krajiny.

Dom odborov vystavali v 80. rokoch minulého storočia na mieste Berchtoldovho paláca, ktorý bol postavený v roku 1831 a zbúraný v roku 1981. Neďaleko neho zakotvil trh, ktorý sa pôvodne organizoval v dnešnom historickom centre. Ako uvádza na svojom webe developer, v minulosti sa tu obchodovalo najmä s hovädzím mäsom, a preto trh dostal názov "dobytčák". Tradícia trhoviska sa na Trnavskom mýte zachovala dodnes.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok