Zdraženie energií udrelo na mestá aj obce. Núdzové riešenia nepokryjú celý výpadok

TA3
22.1.2022 07:00

Nárast cien energií nepríjemne prekvapil mnohé slovenské mestá a obce. Primátor Spišskej Novej Vsi po prepočítaní nákladov zistili, že na svietenie a kúrenie v zariadeniach, ktoré spravuje mesto, im v kase chýba takmer milión eur. O cenách energií a chýbajúcich peniazoch sme diskutovali s primátorom Spišskej Novej Vsi Pavlom Bečarikom.

elektrina zástrčka ilu 1140 px (SITA/Nina Bednáriková)
SITA/Nina Bednáriková

Nepopulárne riešenia

Bečarik priblížil, ako bude vyzerať nárast výdavkov. Na dvojnásobok, z 20-tisíc na 40-tisíc, stúpne cena energie pre domov dôchodcov. Predraží sa fungovanie športovísk, v tejto oblasti odhaduje primátor výpadok financií na 200 až 250-tisíc eur. Pre mestský úrad a radnicu sa počíta s nárastom o 230-tisíc eur. Predraží sa aj prevádzka školských zariadení, kam patria aj škôlky či základné umelecké školy. Keď sa všetky položky spočítajú, výdavky siahajú až k miliónu eur.

Bečarik by nerád pristúpil napríklad k dvíhaniu poplatkov v domove dôchodcov. Riešenia, ktoré by sa týkali mestskej hromadnej dopravy alebo materských škôl, označil primátor za nepopulárne "v dnešnej kríze, keď majú ľudia hlboko do vrecka". Zdôraznil, že mnohí prišli vplyvom pandémie o stále príjmy. "Toto by bolo prenesenie všetkých problémov na plecia obyvateľov. K tomuto by sme sa dopracovať nechceli," zdôraznil.

Mesto však bude musieť pristúpiť k zmenám. "Napríklad vstupné na kúpalisko nebude štyri eurá, ale päť, alebo nájom športoviska nebude stáť 30 eur za hodinu, ale bude stáť 40 eur za hodinu. Všetky opatrenia, ktoré týmto spôsobom urobíme, budú nepopulárne," skonštatoval primátor. "Musíte zobrať športovcom, musíte zobrať kultúre, umelcom, musíte prestať robiť podujatia, musíte prestať nakupovať," povedal Bečarik. V žiadnom prípade si však nevie predstaviť, že tieto kroky budú stačiť na pokrytie celej čiastky na zaplatenie energií.

Hľadanie rezerv

Bečarik sa pýta, kto zarobí na zdražení energií. Do problému by podľa neho mal vstúpiť štát, ktorý by mal rokovať s Európskou úniou a dohodnúť sa s veľkými hráčmi, ktorí zarábajú na cenách energií.

Ako sa obec vysporiada so zdražovaním? "Budeme to musieť rozmeniť na drobné a každá jedna inštitúcia bude musieť hľadať svoje rezervy," vysvetlil. Odhaduje, že peniaze mestu vystačia do konca augusta. Môže sa stať aj to, že od septembra už nebudú mať školy a škôlky na zaplatenie energií.

Primátor Spišskej Novej Vsi adresoval verejnú výzvu vláde, jej predstavitelia podľa neho o probléme vedia. Priblížil, že ministerstvo hospodárstva mu odpísalo, že využilo všetky svoje možnosti a zrealizovalo opatrenia, ktoré štát stáli 40 miliónov eur. Ministerstvo hospodárstva vraj odkázalo na ministerstvo financií, na ktorom záleží, aké prostriedky by sa ešte mohli nájsť. "Je to na stole, verím, že sa tomu vážne budú všetci kompetentní venovať a že príde nejaká barlička, nejaká pomoc," vyjadril sa primátor.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok