Holandsko prisľúbilo Ukrajine pomoc s dodávkami zbraní, ak o to Kyjev požiada

TA3 TASR
21.1.2022 12:57

Ak Ukrajina požiada Holandsko o pomoc s dodávkami zbraní na obranné účely, holandská vláda sa na túto žiadosť bude pozerať s pochopením. Uviedol to holandský minister zahraničných vecí Wopke Hoekstra v prejave pred poslancami parlamentu.

Najdrahší nákup vojenskej techniky v histórii SR nebol v poriadku. Problémov so stíhačkami je viac
TASR/AP

O ministrovom vystúpení v piatok informoval spravodajský server DutchNews.nl, ktorý spresnil, že Holandsko už pracuje aj na vytvorení tímu kybernetických expertov, ktorí majú Ukrajine pomôcť vyrovnať sa s kybernetickými útokmi zo zahraničia. Podobným útokom pred týždňom čelili ukrajinské vládne portály.

Ukrajinské ministerstvo pre digitalizáciu v nedeľu vyhlásilo, že má dôkazy, že za rozsiahlym kybernetickým útokom na webové portály ukrajinských vládnych inštitúcií je Rusko. Hoekstra spresnil, že okrem tejto pomoci Holandsko poskytlo aj dve bojové lietadlá F-35 pre sily rýchlej reakcie NATO so základňou v Bulharsku.

Nový šéf holandskej diplomacie sa v pondelok v Bruseli stretne s ďalšími ministrami zahraničných vecí EÚ, aby spolu prediskutovali krízu spojenú s navyšovaním počtu ruských jednotiek a vojenskej techniky v blízkosti hraníc s Ukrajinou. Diplomati by sa mali dohodnúť na podobe spoločného balíka sankcií, ktorý uplatnia až v prípade, že Rusko opätovne napadne Ukrajinu.

"Všetko naše úsilie je zamerané na deeskaláciu napätia prostredníctvom dialógu a diplomacie," uviedla v tejto súvislosti pred poslancami parlamentu holandská ministerka obrany Kasja Ollongrenová. Spresnila, že dialóg je v záujme všetkých strán, ale upozornila, že EÚ musí byť pripravená na možnosť, že tieto rozhovory zlyhajú.

Holandskí poslanci počas rozpravy s predstaviteľmi vlády uviedli, že sankcie EÚ by mali ruského prezidenta Vladimíra Putina vyjsť draho, ak dá príkaz napadnúť Ukrajinu. 

Ako sankčné možnosti vnímajú odpojenie Ruska od medzinárodného bankového systému Swift a znemožnenie prevádzky plynovodu Nord Stream 2. Hoekstra však uviedol, že má obavy z uzavretia nového plynovodu, pretože 40 percent dodávok plynu do EÚ pochádza z Ruska, čo nemožno "len tak nahradiť".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok