Ako zvládnuť komplikácie po prekonaní covidu? Odborníci vydali príručku pre domácu rehabilitáciu

TA3 TASR
21.1.2022 12:38

Príručka regionálneho úradu Svetovej zdravotníckej organizácie pre Európu pomôže pacientom po prekonaní ochorenia Covid-19.

chrípka čaj liek vitamín choroba 1140 px (SITA/Jozef Jakubčo)
SITA/Jozef Jakubčo

V domácom prostredí bez nutnosti odborného dozoru môžu precvičovať jednotlivé cvičenia a zlepšiť tak dýchanie, odbúranie stresu či nechuť do jedla. V stanovisku to uviedla hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová.

Ochorenie Covid-19 spôsobuje u časti pacientov dlhodobé zdravotné problémy. WHO regionálny úrad pre Európu preto vydal príručku s názvom Podpora samorehabilitácie po chorobe súvisiacej s Covid-19. "Odborníci v nej radia, ako zvládnuť zdravotné komplikácie po prekonaní ochorenia a návrate z nemocnice," priblížila Eliášová.

Lekár alebo zdravotnícky pracovník môže v príručke vyznačiť cvičenia, ktoré sú pre konkrétneho pacienta vhodné. Nájdu v nej informácie o zvládaní dýchavičnosti a dychovej nedostatočnosti, cvičenie po prepustení z nemocnice, riešenie problémov s hlasom, s jedením, pitím a prehĺtaním.  

Príručka tiež približuje riešenie problémov s pozornosťou, pamäťou a jasným myslením, zvládanie každodenných aktivít, riešenie problémov so stresom a zmenami nálad a spresňuje kedy kontaktovať zdravotníckeho pracovníka.

Celú príručku si môžete pozrieť  na stránke Úradu verejného zdravotníctva SR.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok