FOTO: Peru vyhlásilo stav environmentálnej núdze, ropou je znečistených 21 pláží

TA3 TASR
21.1.2022 09:52

Peru vyhlásilo vo štvrtok stav tzv. environmentálnej núdze. Stalo sa tak po tom, ako táto juhoamerická krajina oznámila, že ropnými látkami, ku ktorých úniku došlo v dôsledku vĺn cunami vyvolaných sopečnou erupciou v súostroví Tonga, bolo znečistených 21 jej pláži.

FOTO: Peru vyhlásilo stav environmentálnej núdze, ropou je znečistených 21 pláží
TASR/AP

Informovala o tom agentúra AP. Peruánsky prezident Pedro Castillo uviedol, že bude zriadená komisia, ktorá navrhne, akými spôsobmi je možné túto krízovú situáciu riešiť v súlade s environmentálnou politikou tamojšej vlády. 

Premiérka Mirtha Vásquezová informovala, že španielska ropná spoločnosť Repsol prisľúbila, že vypracuje plán čistenia pláží, do ktorého zapojí aj miestnych rybárov, a postihnutým rodinám poskytne potravinovú pomoc. Vásquezová tiež uviedla, že Peruánskej republike by mal s riešením krízy pomôcť aj tím odborníkov z Organizácie Spojených národov.

Na 21 znečistených pláží majú zatiaľ obyvatelia Peru zakázaný vstup, a to z dôvodu zdravotného rizika. Rafinéria La Pampilla, ktorá je súčasťou španielskej spoločnosti Repsol, pred niekoľkými dňami priznala, že uplynulú sobotu došlo k "úniku" ropy pri pobreží okresov Callao a Ventanilla neďaleko Limy, a to v dôsledku silných vĺn spôsobených erupciou sopky na druhej strane Tichého oceánu. K úniku ropy došlo počas jej vykládky z cisterny.

AP píše, že do oceánu sa vylialo 6000 barelov (9540 hektolitrov) ropy. Agentúra tiež dodáva, že environmentálni aktivisti nachádzali v uplynulých dňoch uhynuté alebo ropou znečistené morské vtáky. Spoločnosť Repsol zase tvrdí, že peruánske úrady nevydali varovanie pred cunami, a že jej pracovníci tak pokračovali vo vykladaní ropy z cisterny.

Cunami si v Peru vyžiadalo aj dve obete na životoch. V "nezvyčajne vysokých" vlnách sa tam na pláži na severe krajiny v sobotu utopili dve ženy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok