Minister obrany oceňuje veľmi zodpovedné stanovisko prezidentky k obrannej dohode s USA

TA3 TASR
20.1.2022 19:49

Minister obrany Jaroslav Naď oceňuje veľmi zodpovedné stanovisko prezidentky SR Zuzany Čaputovej, ktorá podporuje podpísanie obrannej dohody s USA. Ak ho tým hlava štátu poverí, je pripravený túto zmluvu za Slovensko podpísať. S interpretačnou doložkou k dohode je stotožnený.

Armáde dôverujeme, no podpora NATO je nízka
TASR/Pavel Neubauer

"Ak ma prezidentka poverí, som pripravený ísť podpísať túto zmluvu za SR, čím sa Slovenská republika stane 24. členskou krajinou z 29, ktorá bude mať takúto zmluvu podpísanú so Spojenými štátmi americkými. Potvrdzujem, že som absolútne stotožnený s interpretačnou doložkou, ako ju nazvala prezidentka," vyhlásil Naď. Opätovne zdôraznil, že na základe tejto zmluvy nebude na Slovensku žiadna americká základňa, žiadne jadrové zbrane a suverenita krajiny nebude nijako spochybnená.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje uzavretie dohody o obrannej spolupráci s USA. Súčasťou splnomocnenia na podpis, ktoré dá členovi vlády v rámci procesu jej prijatia, bude však interpretačné vyhlásenie o tom, ako SR zmluvu vykladá. Ratifikuje ju iba s touto doložkou. S ústavnými právnikmi nenašla žiadny rozpor s Ústavou SR, preto sa neobráti na Ústavný súd SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok