Fico chce referendum. Tvrdí, že prezidentka má protislovenský postoj

TA3 TASR
20.1.2022 19:29

Protislovenský a čisto proamerický postoj prezidentky SR Zuzany Čaputovej je mimoriadne významným dôvodom na urýchlené konanie referenda. Vyhlásil to líder opozičného Smeru-SD Robert Fico na margo vyjadrení hlavy štátu k podpore obrannej dohody s USA.

Zadržanie Roberta Fica? To je preňho dar z nebies, hodnotí situáciu komunikačný expert
TASR/Jaroslav Novák

Zo strany prezidentky ide podľa neho o zradu spáchanú na občanoch Slovenska. Za vrchol arogancie považuje interpretačnú doložku, ktorá má byť súčasťou zmluvy.

"Prezidentka dnes spáchala na občanoch Slovenska ďalšiu zradu. Keď ju viac ako 600-tisíc ľudí žiadalo o vypísanie referenda o predčasných voľbách, podala na Ústavný súd úplne zbytočný návrh proti referendu a zmarila ho. Ak ju dnes ľudia žiadajú, aby aj zmluvu medzi vládami Spojených štátov amerických a Slovenskej republiky dala posúdiť Ústavnému súdu, arogantne im oznamuje, že netreba, lebo podľa nej je všetko v poriadku," konštatuje Fico.

Zopakoval, že Slovensko žiadnu zmluvu nepotrebuje a ani nezvyšuje jeho obranyschopnosť. Je presvedčený, že to z krajiny robí atraktívnejší vojenský cieľ. Hovorí o vytváraní vojenských základní, o širokej amnestii pre ozbrojené sily USA či o výcviku ukrajinských žoldnierov na území Slovenska. Na tom podľa neho nemôže zmeniť nič ani žiadna doložka. Pripomína, že vysvetľovacia doložka nie je pre vládu USA záväzná. "Ide len o figový list, úlohou ktorého je zakryť zvrátenosť a nevýhodnosť obsahu zmluvy pre SR," konštatuje Fico.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje uzavretie dohody o obrannej spolupráci s USA. Súčasťou splnomocnenia na podpis, ktoré dá členovi vlády v rámci procesu jej prijatia, bude však interpretačné vyhlásenie o tom, ako SR zmluvu vykladá. Ratifikuje ju iba s touto doložkou. S ústavnými právnikmi nenašla žiadny rozpor s Ústavou SR, preto sa neobráti na Ústavný súd SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok