Hrozbami voči Ukrajine môže Rusko oživiť éru studenej vojny, upozornil Blinken

TA3 TASR
20.1.2022 17:36

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok upozornil, že Rusko hrozbami voči Ukrajine a jej právam robiť suverénne rozhodnutia riskuje oživenie nebezpečnej éry studenej vojny a rozkolu v Európe. Informovala o tom agentúra AFP.

"Dovoliť Rusku beztrestné porušovanie týchto princípov by nás všetkých uvrhlo späť do omnoho nebezpečnejších a nestabilných čias, keď tento kontinent – a toto mesto – boli rozdelené na dve časti... Oddelené územím nikoho s vojenskými hliadkami, s hrozbou totálnej vojny visiacej nad hlavami všetkých," povedal Blinken v prejave v nemeckej metropole Berlín.

Blinkenove vyjadrenia prišli deň pred plánovanými rokovaniami s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom, pripomína AFP. Šéf diplomacie USA uviedol, že požiadavkou, aby Ukrajina nevstúpila do Severoatlantickej aliancie (NATO), Rusko porušuje princípy, podľa ktorých môžu štáty robiť vlastné rozhodnutia.

"Je to niečo väčšie než konflikt medzi dvoma krajinami a väčšie než rozpor medzi Ruskom a NATO. Je to kríza s globálnymi dôsledkami. A vyžaduje si globálnu pozornosť a konanie," dodal.

Blinken tiež varoval pred zničujúcou deštrukciou možnej invázie po ôsmich rokoch proruského povstania na východe Ukrajiny, ktoré si doposiaľ vyžiadalo viac než 13-tisíc životov. "Počet ľudských obetí novej agresie zo strany Ruska by bol omnoho väčší, než sme boli doteraz svedkom," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok