Hlas-SD je z postoja Zuzany Čaputovej sklamaný. Doložka nie je riešenie

TA3 TASR
20.1.2022 17:33

Mimoparlamentný Hlas-SD je sklamaný postojom prezidentky SR Zuzany Čaputovej, ktorá sa rozhodla nepodať návrh obrannej zmluvy s USA na posúdenie Ústavnému súdu Slovenskej republiky.

Predstavitelia strany Hlas-SD k obvineniu Kažimíra
TA3 / David Duducz

Interpretačnú doložku, ktorou hlava štátu podmienila podpis tejto zmluvy, nepovažuje strana za riešenie. Označuje to za vysvedčenie neschopnosti slovenskej vlády vyrokovať text zmluvy, ktorý nevyvoláva pochybnosti a ktorý treba dodatočne vysvetľovať. Hovorí o dvojakom metri hlavy štátu na ústavnosť.  

Hlas vo svojom stanovisku upozorňuje, že o súlade s ústavou rozhoduje v Slovenskej republike výlučne Ústavný súd, nie kancelária prezidentky. "Je nepochopiteľné, prečo zrazu zobrala prezidentka na seba zodpovednosť, ktorá jej vôbec neprislúcha. Súlad s ústavou je spolu so zachovaním suverenity, zvrchovanosti a územnej celistvosti najdôležitejším predpokladom uzavretia zmluvy s akoukoľvek krajinou," vyhlásil predseda Hlasu Peter Pellegrini. Prezidenta podľa neho nevyvrátila, ale svojím vylepšovaním zmluvy potvrdila pochybnosti, ktoré si množstvo ľudí na Slovensku spája so zmluvou s USA.

Prezidentka vo štvrtok vyhlásila, že podporuje uzavretie dohody o obrannej spolupráci s USA. Súčasťou splnomocnenia na podpis, ktoré dá členovi vlády v rámci procesu jej prijatia, bude však interpretačné vyhlásenie o tom, ako Slovenská republika zmluvu vykladá. S ústavnými právnikmi nenašla žiadny rozpor s Ústavou SR, preto sa neobráti na Ústavný súd Slovenskej republiky.

Uzavretie dohody o spolupráci v oblasti obrany s USA odsúhlasila minulý týždeň vláda. Po podpise dokumentu na základe splnomocnenia prezidentky ho musí ešte odobriť Národná rada Slovenskej republiky. Potrebná je tiež ratifikácia prezidentkou. Zmluva by mala umožniť americkým ozbrojeným silám využívať vojenské letiská Malacky-Kuchyňa a Sliač, prípadne iné dohodnuté zariadenia a priestory. Predstavitelia vlády deklarovali, že dohoda neohrozuje suverenitu a zvrchovanosť Slovenskej republiky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok