SaS rešpektuje rozhodnutie Čaputovej: Interpretačná doložka môže rozptýliť hoaxy

TA3 TASR
20.1.2022 16:55

Interpretačná doložka, ktorá bude súčasťou splnomocnenia na podpis obrannej dohody s USA, by podľa SaS mohla rozptýliť vášne a hoaxy, ktoré sa s dohodou šíria. Strana v tejto súvislosti rešpektuje rozhodnutie prezidentky Zuzany Čaputovej. Informoval hovorca SaS Ondrej Šprlák.

Richard Sulík odpovedá na otázky novinárov ohladne cesty na Expo Dubaj
TA3 / David Duducz

Prezidentka vo štvrtok vyhlásila, že podporuje uzavretie dohody o obrannej spolupráci s USA. Súčasťou splnomocnenia na podpis, ktoré dá členovi vlády v rámci procesu jej prijatia, bude však interpretačné vyhlásenie o tom, ako SR zmluvu vykladá. S ústavnými právnikmi nenašla žiadny rozpor s Ústavou SR, preto sa neobráti na Ústavný súd SR.

Uzavretie dohody o spolupráci v oblasti obrany s USA odsúhlasila minulý týždeň vláda. Po podpise dokumentu na základe splnomocnenia prezidentky ho musí ešte odobriť Národná rada SR. Potrebná je tiež ratifikácia prezidentkou. Zmluva by mala umožniť americkým ozbrojeným silám využívať vojenské letiská Malacky-Kuchyňa a Sliač, prípadne iné dohodnuté zariadenia a priestory. Predstavitelia vlády deklarovali, že dohoda neohrozuje suverenitu a zvrchovanosť SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok