Prezidentka podporuje obrannú dohodu s USA, podľa nej Slovensko neohrozuje

TA3
20.1.2022 15:39

Prezidentka Zuzana Čaputová vyhlásila, že obrannú dohodu Slovenska s USA podporuje. Splnomocnenie na jej podpis udelí jednému z členov vlády, prikladá k nemu však interpretačné vyhlásenie. Rozpor s ústavou podľa jej slov s právnikmi nenašli, preto sa neobráti na Ústavný súd.

"Prijatie tejto dohody podporujem. Ide o štandardný spôsob, ako zlepšiť našu obrannú spoluprácu s inými krajinami," uviedla prezidentka s tým, že ide o praktický nástroj na to, aby sme posilnili obranu našej suverenity.

K zmluve pribudla jej interpretácia

Aktuálne sme v momente, keď vláda znenie dohody už schválila a následne by malo dôjsť k splnomocneniu člena vlády, aby uzavrel a podpísal text dohody. Prezidentka avizovala, že by malo ísť o ministra obrany Jaroslava Naďa. Nasledovať má rozhodnutie národnej rady a ratifikácia prezidentkou Slovenskej republiky.

Podľa Čaputovej sa okolo dohody spustila ostrá debata a pozoruje rôzne interpretácie. Preto k plnomocenstvu člena vlády pripája aj interpretačnú doložku. "Zmluvu ratifikujem iba s touto interpretačnou doložkou," dodala s tým, že to akceptovali aj členovia vlády, s ktorými sa stretla ešte pred vyhlásením. "Ide o deklaráciu o tom, ako slovenská strana túto zmluvu interpretuje a číta," uviedla. Americká strana túto doložku podpísať nemusí.

Teoreticky je však možné, že by doložku USA odmietli. Ak by k tomu došlo, podľa vyhlásenia Čaputovej Slovensko v takom prípade nemá záujem o podpis zmluvy, pretože doložka obsahuje interpretačné vyhlásenie o tom, ako zmluvu vnímame.

Prezidentka skúmala s ústavnými právnikmi aj námietky vznesené v pripomienkovom konaní. Chýbalo im podľa nej však odôvodnenie, ktoré je potrebné aj pri podaní na Ústavný súd SR. Deklarovala, že dohodu nekonzultovala s americkou stranou.

Opozícia dohodu kritizuje

Uzavretie dohody o spolupráci v oblasti obrany s USA odsúhlasila minulý týždeň vláda. Zmluva by mala umožniť americkým ozbrojeným silám využívať vojenské letiská Malacky-Kuchyňa a Sliač, prípadne iné dohodnuté zariadenia a priestory. Predstavitelia vlády deklarovali, že dohoda neohrozuje suverenitu a zvrchovanosť SR.

Opozícia zmluvu kritizuje a hovorí o vytváraní amerických vojenských základní na Slovensku, približovaní amerických vojsk k ruskej hranici a okliešťovaní kompetencií našich štátnych orgánov. Viacerí bývalí politici i mimoparlamentný Hlas-SD vyzvali hlavu štátu, aby sa s obrannou zmluvou obrátila na Ústavný súd.

Celé vyhlásenie prezidentky si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok