Rusko plánuje sériu vojenských cvičení, do manévrov sa zapojí približne 10-tisíc vojakov

TA3 TASR
20.1.2022 13:44

Ruské vojenské námorníctvo uskutoční v januári a februári sériu námorných cvičení, ktoré sa odohrajú v Atlantickom oceáne, Tichomorí, Arktíde a v Stredozemnom mori.

Rusko loď námorníctvo ilu 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Ministerstvo obrany spresnilo, že do manévrov sa zapojí viac ako 140 vojnových lodí a podporných plavidiel, vyše 60 lietadiel, 1000 kusov vojenskej techniky a približne 10-tisíc vojakov.

Hlavným zameraním cvičenia je podľa správy agentúry RIA Novosti nácvik "súčinnosti námorníctva a vzdušných síl pri ochrane ruských záujmov v oceánoch, ako aj (príprava) na boj proti vojenským hrozbám voči Ruskej federácii" prichádzajúcim z mora a oceánov, uviedlo ministerstvo.

Manévre sa budú týkať vôd morí susediacich s ruským územím, ako aj v operačne dôležitých oblastiach. Samostatné cvičenia sa uskutočnia vo vodách Stredozemného, Severného a Ochotského mora, ako aj v severovýchodnej časti Atlantického a Tichého oceánu.

Agentúra AFP poznamenala, že avizované vojenské cvičenia sa odohrajú v čase zvýšeného napätia vo vzťahoch medzi Ruskom a Západom, ktorý Moskvu podozrieva z hromadenia jednotiek pri hraniciach s Ukrajinou a prípravy vpádu na jej územie. Rusko tieto dohady odmieta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok