Niektorí špecialisti zažijú veľkú zmenu, všeobecní lekári sú zvyknutí. Čo prinesie novela o liekoch?

TA3
21.1.2022 07:00

Novela o predpisovaní liekov narazila na kritiku špecialistov, kým podľa všeobecných lekárov pacient neutrpí škodu, ale naopak, bude pod väčšou kontrolou. Čo mení novela o predpisovaní liekov? O praktickom dopade zmeny na lekárov aj pacientov sme hovorili so všeobecnou lekárkou a zároveň špecialistkou - internistkou Etelou Janekovou.

Chýbajú lieky, a to ohrozuje obyvateľov. Ich reexportom sa už zaoberá prokuratúra v Banskej Bystrici
TASR / Jaroslav Novák

Systém eZdravie je povinný už dlhšie

Podľa zákona by mal lieky predpisovať indikujúci aj predpisujúci lekár. Ak ide o špecialistov, tí by mali predpisovať najmä lieky, na ktoré majú preskripčné oprávnenie vzhľadom na ich špecializáciu, vysvetlila Janeková. "Nemyslím si, že by malo dôjsť k poškodeniu pacienta, pretože doteraz sa pacienti k lieku dostali, aj keď im nepredpisoval špecialista. Teraz by špecialista mal napísať preskripčne obmedzený liek. Neznamená to, že musia predpisovať úplne všetky lieky, ktoré sú v odporučení," zdôraznila lekárka s tým, že tieto lieky majú byť predpísané elektronicky.

Systém eZdravie lekári musia pri predpisovaní využívať už dlhšie. "Každý indikujúci a preskribujúci lekár musel využívať eZdravie," spresnila Janeková s tým, že ak to niektorí nerobia, je to len vinou slabej kontroly štátu.

"Každý lekár, ktorý elektronicky predpisuje lieky, vidí liekovú knižku pacienta, len sa musí naučiť s tým programom adekvátne pracovať," vysvetlila lekárka. "Je to naozaj jednoduché a myslím, že každý špecialista to zvládne úplne bravúrne," dodala.

Zahlcovanie lekárov

Mnohí všeobecní lekári boli podľa Janekovej zahlcovaní odporúčaniami špecialistov o tom, čo všetko majú pacientom predpísať. Spomenula aj jednu kuriozitu, ktorá sa jej prihodila. Špecialista, ktorý jej dovtedy odporúčal, čo má pre pacienta predpísať, povedal, že pacient to nebude potrebovať, keď mal predpisovať on.

"Myslím si, že mnohé lieky aj pomôcky, ktoré majú preskripčné oprávnenie v kategorizačnom zozname, by mohli byť prehodnotené kategorizačnou komisiou na lieky," poznamenala Janeková s tým, mnohé preskripčné obmedzenia v skutočnosti nemajú oprávnenie a lieky by mali predpisovať aj všeobecní lekári.

Podľa Janekovej je možné, že vďaka novele dôjde aj k úspore či zúženiu predpisovaných liekov. "Nemyslím si však, že táto zmena bola iniciovaná tým, aby sa usporilo, ale možno dôjde aj k úspore," naznačila. Každá zmena podľa nej prináša diskusiu, a je vždy na ľuďoch, ako sa k tomu postavia. "Pre mňa v internej ambulancii nenastane veľká zmena, len to, že budem môsť napísať recept, ktorý napíšem pri kontrole, na pol roka," skonštatovala s tým, že špecialista, ktorý lieky nepísal, "bude mať veľkú zmenu".

"Myslím si, že všeobecní lekári sú zvyknutí, že keď štát rozhodne, že máme robiť výtery na covid, robíme ich. Keď máme očkovať, očkujeme. Keď máme vydávať potvrdenia, rôzne nezmyselné potvrdenia, vydávame ich. Vždy sa snažíme prispôsobiť sa všetkému, čo sa na nás naloží," vyjadrila sa lekárka. Zdôraznila, že balík peňazí sa so širšími povinnosťami nemení.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok