Lukašenko sa nakazil variantom omikron, ochorenie malo uňho ľahký priebeh

TA3 TASR
20.1.2022 13:03

Západom neuznaný bieloruský prezident Alexandr Lukašenko sa nedávno nakazil koronavírusovým variantom omikron, pričom choroba Covid-19 mala uňho ľahký priebeh. Informovala o tom vo štvrtok agentúra BelTA. Variant omikron v Bielorusku detegovali prvýkrát pred tromi týždňami, dodal web Belsat.eu.

Lukašenko rok po voľbách: Nikdy som nebol diktátor
TASR/AP

Lukašenko povedal, že koronavírusom sa nakazil už druhýkrát, pričom to, že vôbec mal covid, zistil až na konci ochorenia, keď mu robili "nejaký test". Prvý raz bol chorý v júli 2020, keď mal asymptomatický priebeh covidu. Aj vtedy  infekciu podľa vlastných slov "prechodil".

Na stretnutí s predsedom vlády ruskej Tuvianskej republiky Vladislavom Chovalygom Lukašenko v tejto súvislosti ocenil prístup Ruska, ktoré kladie dôraz na ambulantnú liečbu covidu. Dodal, že týmto "novým vírusom ľudia až tak veľmi nechorejú", i keď uznal, že seniori, ľudia s kardiovaskulárnymi ochoreniami, cukrovkou, onkologickými chorobami či astmou sú ním ohrození. "Samozrejme, treba sa o seba starať. No nemusíte sa príliš obávať. Treba jednoducho žiť," vyhlásil Lukašenko.

Niekoľko dní po tom, čo sa u Lukašenka prvýkrát potvrdil koronavírus SARS-CoV-2, prezident vyhlásil, že ho niekto nakazil zámerne a vo veci sa vedie vyšetrovanie. V decembri 2020 zasa vyjadril presvedčenie, že druhýkrát už na covid neochorie a táto "hnusoba" sa naňho už nenalepí. V prvých mesiacoch pandémie Lukašenko ochorenie Covid-19 zľahčoval - vymýšľal "ľudové" spôsoby prevencie a liečby, ako prácu na poli, kúpeľ, jazdu na traktore, či popíjanie vodky, a situáciu s pandémiou označoval za psychózu.

Zrejme aj vzhľadom na tento jeho postoj v Bielorusku nezaviedli karanténu a úrady sa nesnažili vysvetliť občanom potrebu nosenia rúšok či dodržiavania odstupu. Časť Bielorusov si však bola vedomá ohrozenia a mnohí z vlastnej iniciatívy aj pomáhali zdravotníkom: organizovali finančné zbierky, zabezpečovali im ochranné pomôcky i občerstvenie. Mnohé súkromné spoločnosti chránili svojich zamestnancov tým, že prešli na prácu z domu.      

Nepriaznivá epidemická situácia sa však dostala do úzadia po vypuknutí politickej krízy, keď po zmanipulovaných prezidentských voľbách v auguste 2020 v Bielorusku vypukli masové pouličné protesty potlačené neskôr bezpečnostnými zložkami. Vlani v októbri sa nosenie rúšok stalo dokonca politickou témou, keď komunita na internete zorganizovala flashmob "Daj si rúško, ak si proti Lukašenkovi" a vyzvala Bielorusov, aby dodržiavali nosenie rúšok a dali sa zaočkovať.

Krátko nato Lukašenko zrušil nariadenie o povinnom prekrytí dýchacích ciest na verejných miestach. Ako dôvod uviedol, že je "proti násiliu voči ľuďom". Tvrdil tiež, že epidemická situácia v Bielorusku je pod kontrolou a že všetky správy o rapídnom zvýšení počtu nakazených a o úmrtnosti sú falošné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok