Starostke Kuneradu a poslankyni parlamentu hrozí väzenie. Do problémov ju dostali nájomné byty

TA3
20.1.2022 12:19

Poslankyni národnej rady za OĽANO Monike Kaveckej, ktorá je zároveň aj starostkou Kuneradu, hrozí 8-ročné väzenie. Polícia ju obvinila zo zločinu machinácie pri verejnom obstarávaní. Do problémov ju dostala výstavba nájomných bytov. Výrazné porušenie zákona konštatoval aj Úrad pre verejné obstarávanie. Obci uložil pokutu 30-tisíc eur.

Výstavbu nájomných bytov v Kunerade sprevádza množstvo podozrení. K zákazke za tri milióny eur sa dostal developer za pomoci pozemku, ktorý vopred získal do dlhodobého prenájmu. Na prípad upozornila Nadácia Zastavme korupciu už pred polrokom.

"Starostka najprv prenajala pozemky súkromnej firme a potom v súťaži, ktorá podľa nás bola fiktívna, povedala, že nájomné byty sa môžu stavať iba na tejto konkrétnej parcele," uviedla Zuzana Petková z Nadácie Zastavme korupciu.

Po Úrade pre verejné obstarávanie sa prípadom začala zaoberať aj polícia, k vyšetrovaniu však odmietla poskytnúť akékoľvek informácie. O podrobnostiach zatiaľ nechce hovoriť ani prokuratúra. "Vyšetrovateľ policajného zboru vzniesol obvinenie Monike K. pre zločin machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe vo veci zvýhodnenia jedného z uchádzačov vyhlásenej verejnej súťaže," uviedol Martin Kokles, hovorca Krajskej prokuratúry v Žiline.

Ani obvinená starostka nechce vyšetrovanie zatiaľ komentovať, voči uzneseniu podala sťažnosť, posúdiť ju bude musieť prokuratúra. "Nemôžem to teraz komentovať," povedala Kavecká pre TA3. "V rámci sťažnosti sme uviedli všetky podstatné dôvody, ktoré považujeme za kľúčové a ktoré by mali byť posúdené a máme za to, že obvinenie je v danom štádiu trestného konania určite nedôvodné," dodala advokátka Denisa Mrázovská.

Monika Kavecká mimo záznam poukázala na to, že nie je jediná, ktorá sa popálila pri výstavbe nájomných bytov, potvrdzuje to aj právna analýza Nadácie Zastavme korupciu.

Pokutu dostali napríklad aj mestá Šaľa, Svidník alebo Považská Bystrica. Pokute sa Kunerad bráni na súde, podobne ako aj ďalšie mestá a obce. V odvolaní na Rade Úradu pre verejné obstarávanie totiž neuspeli.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok