FOTO: Diaľnicu D5 pri českom Žebráku zablokovala hromadná nehoda približne štyridsiatich áut

TA3
20.1.2022 12:29

Diaľnicu D5 na 33. kilometri v smere do Prahy pri Žebráku po jedenástej hodine zablokovala hromadná dopravná nehoda až štyridsiatich áut. Prebieha zásah záchranárov, na miesto letí aj vrtuľník záchrannej služby. Diaľnica v smere do Prahy je úplne uzavretá, obchádzková trasa vedie cez cestu II/605, zjazd Žebrák, Zdice.

Z aktuálnych informácií nevyplýva, že by medzi zranenými hromadnej dopravnej nehody asi 40 vozidiel na diaľnici D5 pri obci Žebrák v Stredočeskom kraji smerom na Prahu mali byť aj Slováci. Informoval o tom vo štvrtok komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Informácie o nehode priniesol server iDNES.cz. Na miesto vycestovali jednotky HZS Beroun a Hořovice a SDH Komárov a Zdice, informoval na Twitteri Hasičský záchranný zbor Stredočeského kraja. Podľa kamier bola diaľnica zasnežená.

Hovorkyňa hasičov v Stredočeskom kraji Tereza Fliegerová vo vysielaní ČT24 spresnila, že sa zrazilo 22 osobných a 14 nákladných automobilov. Hasiči havarované vozidlá na mieste podľa jej slov kontrolujú, aby zabránili možnému vzniku požiaru a zasypávajú prevádzkové kvapaliny. Miesto zásahu rozdelili na tri úseky. Hasiči povolali i evakuačný autobus, ktorý pre nezranených účastníkov nehody zaisťuje tepelný komfort. Dosiaľ bolo hlásených šesť zranených.  

Záchranári aktivovali traumaplán

Záchranári aktivovali v súvislosti s hromadnou nehodou asi 40 áut na diaľnici D5 v Českej republike traumaplán. Ten sa vyhlasuje, ak utrpí zranenia najmenej päť ľudí, priblížila hovorkyňa stredočeskej záchrannej služby Petra Homolová, informuje portál ČT24.

"Dalo sa tu predpokladať - vzhľadom na počet nabúraných automobilov - že bude veľký počet zranených osôb. Preto operačné stredisko traumaplán vyhlasovalo. Na miesto vyslalo i leteckú záchrannú službu Praha," doplnila Homolová s tým, že počet zranených sa môže ešte zvyšovať. "V tejto chvíli neevidujeme žiadne ťažké zranenia, žiadne úmrtia," dodala. Momentálne sa odhady rôznia - záchranári napočítali najmenej šesť zranených, píše iDNES.cz. 

Jednou z príčin mohlo byť počasie

Jednou z príčin štvrtkovej hromadnej zrážky takmer 40 osobných a nákladných vozidiel na českej diaľnici D5 mohlo byť i počasie. Ako povedal meteorológ Českej televízie Michal Žák, v momente nehody totiž miestom prechádzal pás veľmi silných snehových zrážok.

"V priebehu krátkej doby môže napadnúť niekoľko centimetrov snehu," uviedol. "Veľká intenzita sneženia znamená i výrazné a pomerne náhle zníženie viditeľnosti. Pri rýchlosti premávky na diaľniciach je to na hranici reakčnej schopnosti vodičov," doplnil.

Nepriaznivé počasie považuje za jednu z príčin nehody i hovorkyňa českej polície Vlasta Suchánková. "Určite veľký podiel na hromadnej dopravnej nehode malo i počasie, snehová búrka, ktorá sa prehnala cez Prahu a stredné Čechy," uviedla. Dodala ale, že mohlo ísť o súhru viacerých faktorov. "Bude tam určite nejaké neprispôsobenie rýchlosti, nedodržanie bezpečnej vzdialenosti a podobne," doplnila s tým, že všetky príčiny objasnia policajní vyšetrovatelia.

Web iDNES.cz zverejnil aj toto video z miesta nehody:

Policajti okolo 12. hodiny upresnili, že ide o hromadnú nehodu približne štyridsiatich vozidiel.Podľa polície sú havarované vozidlá "rozosiate" na 150- metrovom úseku diaľnice. 

Diaľnica je v smere na hlavné mesto Praha úplne neprejazdná, policajti dopravu odkláňajú od zjazdu na Žebrák, Zdice. Pre pristávanie záchranárskeho vrtuľníka, ktorý odviezol zranených do nemocnice, zastavila polícia diaľnicu pred 12.30 h i v opačnom smere.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok