Prekonanie covidu poskytovalo lepšiu ochranu pred variantom delta ako vakcína, vyplýva zo štúdie

TA3 ČTK
20.1.2022 11:38

Ľudia, ktorí sa zotavili z ochorenia Covid-19, boli lepšie chránení pred variantom koronavírusu delta ako tí, ktorí sa zaočkovali, ale Covid-19 neprekonali, vyplýva to zo štúdie, ktorú v stredu zverejnilo americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb.

Omikron sa v Británii začal šíriť medzi pätdesiatnikmi, opatrenia sprísňovať neplánujú
TASR/AP

Podľa agentúry Reuters štúdia vykonaná v Kalifornii a New Yorku naznačuje, že prirodzená imunita lepšie chráni pred deltou ako samotná vakcinácia. Vedci však zdôrazňujú, že očkovanie zostáva zďaleka najbezpečnejšou formou prevencie. V USA navyše teraz prevláda variant omikron, ktorý táto štúdia nezahrnula.

Dôkazy nemenia odporúčania

"Dôkazy v tejto správe nemenia naše odporúčania ohľadom očkovania," povedal na tlačovej konferencii zástupca centra pre kontrolu chorôb Ben Silk, ktorý je spoluautorom štúdie. "Vieme, že očkovanie je stále najbezpečnejším spôsobom, ako sa chrániť pred covidom," dodal.

Štúdia sa zamerala na nákazy v Kalifornii a New Yorku z minulého leta a jesene, teda z doby pred nástupom variantu omikron. Zo záverov štúdie vyplýva, že ľudia, ktorí boli zaočkovaní proti covidu a chorobu prekonali, boli chránení najlepšie. 

Druhí najlepšie chránení podľa štúdie boli ľudia, ktorí neboli zaočkovaní, ale nákazu prekonali. Na jeseň, kedy v USA prevládol variant delta a počet ľudí očkovaných treťou dávkou ešte nebol taký veľký, sa nákaza potvrdila u menšieho podielu nezaočkovaných ľudí zotavených z ochorenia Covid-19 ako u ľudí, ktorí očkovaní boli, ale nákazu predtým neprekonali. Najnižšia ochrana proti delte bola vypozorovaná u nezaočkovaných, ktorí nákazu predtým neprekonali.

Štúdia však uvádza, že očkovanie je naďalej najbezpečnejšou stratégiou. Závery sa zároveň nevzťahujú na variant omikron, ktorý teraz v USA predstavuje 99,5 percenta prípadov.

Vedci skúmali epidemické dáta z New Yorku a Kalifornie z vlaňajšieho mája až novembra, čo zahŕňa obdobie, kedy v USA prevládol variant delta. "Pred variantom delta viedlo očkovanie k lepšej ochrane pred následnou infekciou ako prežitie predchádzajúcej infekcie," povedal Silk. V lete a na jeseň minulého roka, kedy v USA začala prevládať delta, ale podľa Silka začala predchádzajúca nákaza poskytovať väčšiu ochranu pred ďalšou infekciou ako vakcinácia.

Nákaza však sprevádza vážne riziká

Získanie imunity prirodzenou nákazou ale sprevádzajú vážne riziká, píše agentúra AP. K 30. novembru 2021 podľa štúdie zomrelo na covid v Kalifornii a New Yorku 130.781 obyvateľov. Analýza zároveň nezahŕňala informácie o závažnosti prvej infekcie ani nezohľadňuje celú škálu ochorení spôsobených predchádzajúcou infekciou. Významným nedostatkom štúdie je, že skončila predtým, než bola širokej verejnosti sprístupnená posilňujúca dávka vakcíny.

Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb podľa Silka skúma vplyv očkovania, posilňujúcich dávok a predchádzajúce infekcie v súvislosti s terajšou vlnou poháňanou omikronom a očakáva, že vydá ďalšiu štúdiu, akonáhle bude mať dostatok dát.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok