Svedkovia Liehovovi majú tisíce priaznivcov. Pozrite si niekoľko zaujímavostí zo sčítania obyvateľstva

TA3
20.1.2022 11:36

Štatistický úrad zverejnil výsledky zo sčítania obyvateľstva v minulom roku. Ukázalo sa, k akej cirkvi sa Slováci hlásia najviac i ktorá menšina je najpočetnejšia. Sčítanie však prinieslo aj úsmevné momenty a zaujímavosti. Prinášame vám niektoré z nich.

Svedkovia Liehovovi majú tisíce priaznivcov. Pozrite si niekoľko zaujímavostí zo sčítania obyvateľstva
TASR/AP ilustračné

Svedkovia Liehovovi prežili ďalšie sčítanie obyvateľstva. Ukázalo sa, že sa k nim hlási nemalá skupina Slovákov. Celkovo 14 207 obyvateľov si uviedla príslušnosť k hnutiu alebo vyznaniu Svedkovia Liehovovi. Najviac priaznivcov majú v Bratislavskom kraji. "Z hľadiska výstupov zo Sčítania obyvateľov, domov a bytov 2021 sú Svedkovia Liehovovi začlenení do takzvaných ad hoc hnutí," uviedla v tlačovej správe hovorkyňa Jasmína Stauder.

Svojich fanúšikov má aj Rád rytierov Jedi, ktorých je 1 389, a pastafarianizmus, ktorý uviedlo celkom 590 obyvateľov.

Viac ako polovica obyvateľov Slovenska, a to 55,8 percenta, sa prihlásila k rímskokatolíckemu náboženskému vyznaniu. Ide o viac ako 3,04 milióna obyvateľov. Okresom s najvyšším podielom rímskokatolíkov je však Námestovo, kde sa k tejto cirkvi prihlásilo až 92,4 percent obyvateľov. Žiaden iný okres nemá nad 90 % rímskokatolíkov.

Celkovo máme na Slovensku viac žien ako mužov. V niektorých okresoch to však neplatí. Ide o Námestovo, kde je 49,59 % podiel žien,  Tvrdošín má 49,93 % podiel žien, Stará Ľubovňa 49,77 % a Medzilaborce 49,82 % podiel žien. V ostatných okresoch ženy prevládajú.

Sčítanie obyvateľstva prinieslo aj niekoľko zaujímavostí v konkrétnych obciach. Obec Petrovce (okres Vranov nad Topľou, 450 obyvateľov) je miestom, kde žije 87,11 % obyvateľov uvádzajúcich si ako náboženské vyznanie evanjelickú cirkev augsburského vyznania na Slovensku.

V obci Roškovce (okres Medzilaborce, 141 obyvateľov) má až 94,33 % priaznivcov gréckokatolícka cirkev na Slovensku.

V obci Ruský Potok (okres Snina, 129 obyvateľov) sa zase až 91,47 % obyvateľov hlási k pravoslávnej cirkvi na Slovensku.

Štatisticky zaujala aj obec Slizké (okres Rimavská Sobota, 242 obyvateľov), ktorá je raritná svojím jednotným postojom k náboženskému vyznaniu. Až 88,84 % obyvateľov je bez náboženského vyznania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok