Tajomný jednorožec roky uniká vedcom, zachytili ho len na niekoľkých fotografiách

TA3 ČTK hm
22.1.2022 09:00

Zviera vážiace 80 až 100 kilogramov s dlhými rovnými rohmi, bielymi škvrnami na hlave a výraznými pachovými žľazami by nemalo byť náročné uzrieť. Napriek tomu sa na existenciu párnokopytníkov saola prišlo až v roku 1992. Nový druh veľkého cicavca veda predtým nezaznamenala 50 rokov.

Tajomné zviera unikalo
TASR/AP

Píše o tom The Guardian. Tieto tury, ako sa tiež hovorí ázijským jednorožcom, je i dnes možné vidieť len veľmi zriedka. Žiadny biológ ich v divej prírode nevidel, existuje len niekoľko snímok z fotografických pascí. A potom správy, že sa dedinčania pokúšali chovať tieto zvieratá v zajatí, ale po niekoľkých týždňoch im uhynuli, zrejme pre nevhodné kŕmenie.

Najúžasnejšia udalosť zoológie

O saolách sa vie vďaka biológovi Do Tuocovi, ktorý v roku 1992 v prírodnej rezervácii Vu Quang v strednom Vietname našiel dve lebky a rohy z neznámeho zvieraťa. Nasledovali ďalšie nálezy, medzi ktorými bola celá koža. Laboratórne testy potom v roku 1993 preukázali nielen to, že ide o nový druh, ale aj nový rod z čelade turovitých, ku ktorým sa radia ovce, kozy, antilopy alebo tury. Najskôr dostal meno Vuquangský tur, neskôr saola, čo je v jazyku etnika Lao odkaz na špicaté rohy.

Objav nového druhu bol označovaný za najúžasnejšiu udalosť zoológie v 20. storočí, ale teraz, po 30 rokoch, sú saoly považované za jedno z najohrozenejších zvierat. Počty zrejme rýchlo klesajú najmä pre pytliactvo, ktorému sa vo Vietname darí od roku 1994. Pytliaci sa pritom nezameriavajú výhradne na saoly, ale na úlovky vhodné pre vyznávačov tradičnej ázijskej medicíny alebo ako zdroj mäsa. 

Saoly žijú v Annamskom pohorí, ktoré sa tiahne 1000 kilometrov naprieč Laosom, Vietnamom a severovýchodom Kambodže. I keď sa v tamojších rezerváciách posilňujú hliadky, pytliactvo je stále intenzívnejšie. "Tisíce ľudí používajú oká, v lesoch sú ich milióny. To znamená, že veľké cicavce a niektorí vtáci nemôžu uniknúť a v Annamskom pohorí ich je menej," hovorí študent Coloradskej štátnej univerzity Minh Nguyen, ktorý sa vo svojom doktorandskom štúdiu zameriava na jelene muntžaky.

V roku 2001 sa odhadovalo, že v Laose žije 70 až 700 saol a vo Vietname ďalších niekoľko stoviek. Nedávno odborníci odhad zredukovali na niečo cez 100 jedincov. Medzinárodný zväz ochrany prírody zaradil saoly v roku 2006 medzi kriticky ohrozené druhy. Naposledy fotopasca zachytila jednu saolu v roku 2013 v rezervácii v strednom Vietname. Dedinčania od tej doby spozorovali niekoľko zvierat neďaleko vietnamského národného parku Pu Mat a v laoskej provincii Bolikhamsai.

Saoly sa fotopascám vyhýbajú

Biológovia William Robichaud a Simon Hedges v roku 200 založili organizáciu na ochranu saol, skrátene SWG, s cieľom nájsť zostávajúce voľne žijúce jedince a využiť ich v chovnom programe v zajatí. Z neho potom mali byť zvieratá znovu vypustené do voľnej prírody. SWG spolupracuje s ochrancami v Laose a vo Vietname, získava informácie od miestnych ľudí, ale saoly neprestávajú unikať. V rokoch 2017 a 2019 SWG rozmiestnila 300 fotopascí na území 28 kilometrov štvorcových v chránenej oblasti v Laose. Ani jeden z miliónov snímkov nezachytil saolu.

Podľa IUCN existuje určitý prehľad o asi 30 percentách teritória, na ktorom saoly žijú, a intenzívnejšie sa pátralo na dvoch percentách tohto teritória. Fotopasce nie sú najlepší prostriedok na nález zvierat, ktoré sa pohybujú jednotlivo na rozľahlom území močiarov a hustého lesa. IUCN chce pátranie zintenzívniť.

Nadácia Saola začala na tento účel zhromažďovať peniaze. Chce vycvičiť psy, ktoré budú schopné vyhľadať trus saol. Na mieste sa potom spraví rýchly DNA test, a keď sa potvrdí, že ide o saolu, začne sa po nej v danom mieste pátrať. Pokiaľ bude hľadanie úspešné, budú nájdené zvieratá odvezené do chovného centra vybudovaného vientnamskou vládou a SWG v národnom parku Bach Ma v strednom Vietname. 

"Je to významná chvíľa histórie ochrany prírody. Vieme, ako vyhľadať a zachrániť tohto cicavca, ktorý žije na planéte Zem možno osem miliónov rokov. Potrebujeme však, aby ľudia pomohli a podporili nás. Nebude to drahé a pre saoly, Annamské pohorie a aj pre nás to bude mať veľký význam," uviedol Robichaud.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok