Čína upravila počasie pred politickou oslavou, s touto technológiou má veľké plány

TA3/dp
23.1.2022 08:00

Podľa štúdie pekinskej Univerzity Čching-chua čínske meteorologické úrady úspešne kontrolovali počasie pred vlaňajšou veľkou politickou oslavou.

Búrka mraky
TASR/DPA

Informoval o tom The Guardian. Vedci tvrdia, že Peking použil osievanie mrakov na vytvorenie umelého dažďa a nižšieho znečistenia, čo je posledným príkladom úsilia o tzv.  „blueskying“.

Čínska komunistická strana si 1. júla pripomenula svoje sté výročie veľkými oslavami. Na slávnostiach na Námestí nebeského pokoja sa zúčastnili desaťtisíce ľudí. Rozsiahla operácia „osievania mrakov“ (cloud-seeding) v predchádzajúcich hodinách zabezpečila jasnú oblohu a nízke znečistenie ovzdušia.

Investovali miliardy dolárov

Čínska vláda je nadšeným zástancom technológie "cloud-seeding". Míňa miliardy amerických dolárov na snahy o manipuláciu počasia s cieľom chrániť poľnohospodárske oblasti alebo zlepšiť významné udalosti vrátane olympijských hier v roku 2008.

Cloud-seeding je technika modifikácie počasia, pri ktorej sa do oblakov pridávajú chemikálie, ako sú malé častice jodidu strieborného, čo spôsobuje, že sa okolo nich zhlukujú kvapky vody a zvyšuje sa pravdepodobnosť zrážok.

Iné krajiny tiež investovali do tejto technológie, ale Čína investovala množstvo peňazí aj napriek otáznikom o miere jej účinnosti a diskusiám o tom, či manipulácia s počasím v jednej oblasti môže narušiť poveternostné systémy inde.

Znížili znečistenie ovzdušia

Denník South China Morning Post informoval o nedávnej výskumnej práci, ktorá zistila definitívne známky toho, že operácia osievania mrakov v predvečer stého výročia spôsobila výrazný pokles znečistenia ovzdušia.

Peking nedávno oznámil plány rozšíriť svoj experimentálny program modifikácie počasia na oblasť 1,5-krát väčšiu ako India (5,5 milióna štvorcových kilometrov), ktorá má byť pokrytá umelým dažďom alebo snehom. Štátna rada uviedla, že jej cieľom je mať do roku 2025 vyvinutý systém modifikácie počasia vrátane ďalšieho pol milióna štvorcových kilometrov, v ktorom budú technológie na potlačenie krupobitia.

Štátne médiá tvrdili, že Čína minula za päť rokov viac ako 1,3 miliardy amerických dolárov na technológiu a vyvolala približne 233,5 miliardy kubických metrov dodatočného dažďa. V roku 2019 úradníci uviedli, že postupy modifikácie počasia, zvyčajne vystreľovanie nábojov naplnených jódom, aby sa narušili nepriaznivé poveternostné fronty, pomohli ročne znížiť škody spôsobené krupobitím o 70 % v poľnohospodárskych oblastiach Sin-ťiangu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok