11 izboviek vhodných pre našich domácich maznáčikov, č. II

11 izboviek vhodných pre našich domácich maznáčikov, č. II Zdroj foto: Depositphotos

Ak máte doma zvieratká či malé deti, nemusíte sa vzdať pestovania kvetov. Týchto ďalších z 11 izboviek vhodných pre štvornohých členov rodiny, si môžu nájsť u vás miesto bez toho, aby uškodili. 

V minulom článku sme si hovorili o niektorých rastlinách, ktoré si môžu dovoliť aj chovatelia domácich zvierat. Tu sú ďalšie z 11 izboviek vhodných pre našich štvornohých členov rodiny či malé deti.

Rozchodník

Rozchodník je rastlina, ktorá patrí medzi sukulenty. Je nenáročný na pestovanie a bude sa mu dariť na plnom alebo čiastočnom slnku. No ani so slnečnými lúčmi to netreba preháňať, lebo na príliš svetlom mieste sa môžu jeho listy spáliť. Na tmavom zas neporastie a nebude vyháňať nové stonky. Keďže ide o sukulent, vystačí so zálievkou každých 10 až 21 dní. Rozchodník potrebuje priepustnú pôdu a v premočenej hline jeho korene odhnívajú, preto kvetináč by mal mať v spodnej časti dostatočnú drenážnu vrstvu.

Bromélia

Bromélia je nádherná rastlina, ktoré je veľmi obľúbená u pestovateľov aj vďaka svojej nenáročnosti. Najlepšie sa jej darí na slnečnom mieste, kde sa vám odvďačí kvitnutím a zdravým rastom. Bromélia sa dá pestovať aj bez pôdy, vyžaduje však špeciálny kvetináč.

Orchidea phalaenopsis

Táto rastlina poteší krásnym kvetom a pri ideálnych podmienkach sa z nich môžete tešiť veľmi dlhý čas. Pre správny rast potrebuje dostatok svetla a tiež správnu starostlivosť.

Vianočný kaktus

Ďalšou neškodnou rastlinou pre domáce zvieratá je vianočný kaktus. Rastlina miluje jasné slnko ale nie priame slnko. Vianočný kaktus neprelievajte, inak by jeho korene mohli hniť. Počkajte, kým pôda úplne vyschne, a potom ho dôkladne zalejte. Zvyčajne to znamená každé 2-3 týždne, v závislosti od veľkosti kvetináča, pôdy, v ktorej sa nachádza, a od vystavenia rastliny priamemu slnku. Keď kvitne, môžete ich zalievať o niečo častejšie. Kaktus je vlastne tropická rastlina, takže ho môžete občas orosiť vodou v rozprašovači.

voskovka
Hoja vosková, zdroj foto: Pixabay

Voskovka (hoja vosková)

Voskovka patrí takisto k celkom ľahko pestovateľným rastlinám, ktoré zvieratám neublížia. Izbovka ponúka zaujímavo sfarbené listy a kvety, ktoré skrášlia každú miestnosť. V lete ju zalievajte približne každých 7-10 dní a v zime postačí zálievka v intervale približne každých 14 dní. Pred závlahou sa uistite, že pôda je takmer úplne suchá.

Slonia noha (beaucarnea recurvata)

Ak je reč o rastlinách vhodných pre domáce zvieratá, nemôže sa zabudnúť na sloniu nohu. Ide o celkom zaujímavú rastlinu, ktorej sa bude dariť aj v polotieni. Nevyžaduje pravidelnú zálievku a substrát medzi závlahou nechajte dobre vyschnúť.