Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Kvapalný kovový katalyzátor rýchlo zmení oxid uhličitý na pevný uhlík

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 1. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Výskumníci z RMIT vyvinuli novú metódu rýchlej premeny oxidu uhličitého na pevný uhlík, ktorý možno skladovať na neurčito alebo sa dá premeniť na užitočné materiály. Táto technológia funguje tak, že CO2 prechádza cez trubicu s tekutým kovom a je navrhnutá tak, aby sa dala ľahko integrovať do zdroja emisií.

Zníženie emisií oxidu uhličitého je kľúčové pre budúcnosť našej planéty a hlavná časť toho môže zahŕňať hľadanie spôsobov, ako zachytiť CO2 priamo v bode tvorenia emisií. Súčasné vyvíjané metódy zahŕňajú filtrovanie plynu cez rôzne absorpčné materiály. Nový systém z RMIT však využíva tekutý kov, konkrétne zliatinu nazývanú ako eutektické gálium-indium (EGaIn), ktorá sa zahrieva na teplotu 100 až 120 stupňov Celzia. Potom sa do zmesi vstrekuje oxid uhličitý a ako bubliny stúpajú, molekuly CO2 sa rozdeľujú na vločky pevného uhlíka. Tie plávajú nahor, čo uľahčuje zber materiálu.

Tím hovorí, že návrh systému by sa mal dať relatívne ľahko zväčšiť a implementovať v bode tvorby emisií. Reakcia prebieha rýchlo a efektívne, pričom potrebné teplo je tiež relatívne nízke a mohlo by sa dodávať z obnoviteľných zdrojov.

Karma Zuraiqi, hlavná autorka štúdie, drží trubicu s tekutým kovovým katalyzátorom.

No možno najväčšou výhodou technológie je to, že konečným výsledkom je pevný uhlík. Mnoho iných foriem zachytávania uhlíka ho udržuje ako plynný CO2, ktorý môže byť zložitejší na skladovanie a prepravu, a tiež je náchylný na únik späť do ovzdušia. Dokonca aj pokusy ukryť ho pod zem, kde sa môže v priebehu niekoľkých rokov premeniť späť na pevnú skalu, nie sú úplne bezpečné, pretože veľké časti zostávajú vo forme plynu a sú pripravené sa dostať von, ak sa hornina poruší.

Pevný uhlík je na druhej strane stabilný a možno ho skladovať viac-menej neobmedzene dlho bez rizika úniku. Tím hovorí, že by sa mohol nielen skladovať, ale čo je sľubnejšie, mohol by sa použiť na iné priemyselné aplikácie, ako je napríklad výroba betónu.

Ďalším krokom vo vývoji je škálovanie systému na modulárny prototyp, ktorý bude približne veľký ako prepravný kontajner. Výskum bol publikovaný v magazíne Energy & Environmental Science a vedci ukazujú svoju techniku vo videu na začiatku článku alebo TU.