Erdogan sa vo februári chystá navštíviť Ukrajinu, chce zmierniť napätie s Ruskom

TA3 TASR
19.1.2022 22:39

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan navštívi 3. februára Ukrajinu, informovala v stredu televízia CNN Türk. Podľa agentúry TASS si Ukrajina a Turecko v tento deň pripomenú 30. výročie nadviazania diplomatických vzťahov.

Turecko sa chce angažovať v Afganistane
TASR/AP

Agentúra AFP v stredu s odvolaním sa na Ibrahima Kalina, zahraničnopolitického poradcu tureckého prezidenta, informovala, že Erdogan v priebehu niekoľkých týždňov navštívi Ukrajinu, aby sa pokúsil zmierniť prudko stúpajúce napätie s Ruskom. Rokovať má s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

"Ale zostaneme v úzkom kontakte s Rusmi, aby sme sa vyhli akémukoľvek druhu vojenskej akcie, ktorej následky budú veľké a nezvratné, takže všetci musíme urobiť čokoľvek, aby sme sa vyhli takejto situácii," povedal Kalin.

"Prezident Erdogan hovoril s (ruským) prezidentom (Vladimirom) Putinom aj s prezidentom Zelenským. V skutočnosti ich oboch dokonca pozval, aby prišli do Turecka," uviedol Kalin.

AFP poznamenala, že Turecko, ktoré je členom NATO, si pohnevalo Moskvu tým, že dodalo Ukrajine bojové bezpilotné lietadlá a nikdy neuznalo ruskú anexiu ukrajinského polostrova Krym v roku 2014. Kremeľ odmietol minulé Erdoganove ponuky na sprostredkovanie rozhovorov pre pretrvávajúce napätie okolo dronov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok