Raši by pre omikron povinné očkovanie nezaviedol. Kavecká uistila, že Hegerovi ide hlavne o zdravie Slovákov

TA3
19.1.2022 21:50

Právna analýza o povinnom očkovaní by sa mala zajtra dostať do rúk premiéra Hegera. Medzi koaličnými partnermi je však názorový rozkol. Štúdia by mala určiť aj to, či je možné obmedziť úhrady z verejného zdravotného poistenia za zdravotnú starostlivosť pre ľudí, ktorí sa odmietnu dať zaočkovať. V relácii Téma dňa sme o tom rozprávali s Richardom Rašim a Monikou Kaveckou.

20220119_tema_dna_1.jpg
TA3

Richard Raši si myslí, že vo vnútri vlády sú veľmi rozdielne názory a väčšina by za povinné očkovanie nehlasovala. Vláda však podľa neho hľadá spôsoby, ako dané povinné očkovanie zaviesť. Raši si taktiež myslí, že v súčasnosti by sme mali spoločnosť prestať traumatizovať s povinným očkovaním najmä z medicínskych dôvodov, a nie politických.

Raši je proti povinnému očkovaniu

Verí, že za pomoci omikronu by sa mohlo prejsť z pandémie do endémie. „Omikron by sa mohol preniesť do fázy, ktorá by mohla skončiť, ako nejaké ochorenie alebo nejaká sezónna vírusová infekcia,“ poznamenal. Doplnil, že vieme, že očkovacie látky, ktoré boli doteraz účinné na deltu, nie sú také účinné voči omikronu. Kombináciou slabšieho priebehu omikronu a menšej účinnosti vakcín voči tomuto variantu, by sa podľa neho mohlo dosiahnuť to, aby sa povinné očkovanie zaviesť nemuselo. „Myslím si, že to povinné očkovanie ako také, aj kvôli špecifikám nového variantu, nie je v súčasnosti otázkou dňa a rozhodne som proti tomu, aby sme povinné očkovanie v súčasnosti zavádzali,“ zhodnotil.

Monika Kavecká reagovala na vyjadrenia Rašiho s tým, že prvotné úvahy o povinnom očkovaní nevznikli na základe vyjadrení Igora Matoviča, ale na základe odporúčaní odborníkov.

Kavecká tvrdí, že bude našou povinnosťou sa o téme povinného očkovania rozprávať. Spomenula napríklad Rakúsko, kde už povinné očkovanie zaviedli. Zároveň uistila, že premiérovi Hegerovi ide hlavne o zdravie občanov.

S omikronom sa musíme naučiť žiť

Príchod omikronu by podľa Rašiho mal viesť k tomu, aby sme si postavili nové ciele. Jedným z cieľov je podľa neho naučiť sa žiť s tým, čo máme. Myslí si, že by sme kvôli nemu nemali zastavovať spoločnosť a izolovať ľudí na desať či štrnásť dní. Ako druhý cieľ uviedol, že by sme mali aj napriek narastajúcim číslam infikovaných vracať život do normálu, lebo sa nám môže stať, že kvôli karanténe úplne znefunkčníme ekonomiku, aj keď budeme mať v dobrom slova zmysle „prázdne“ nemocnice. „Rok 2022 má byť o tom, aby sme urobili všetko preto, aby naša krajina prežila zdravotne, ale aj psychicky, sociálne a hlavne ekonomicky,“ vysvetlil. Omikron nám podľa neho dáva nádej. Dúfa, že by mohol skončiť v sezónne ochorenie. 

Kavecká uviedla, že človek, ktorý sa ešte nedal zaočkovať, má omnoho vyššie riziko toho, aby sa omikronom infikoval. Spomenula dáta z iných krajín, kde sa preukázalo, že osoby zaočkované s dvoma dávkami, majú približne 75 percentnú ochranu pred hospitalizáciou. Takisto sa podľa nej predpokladá, že pri omikrone nemocnice nebudú až tak veľmi zaťažené. Súhlasila s Rašim, že pri omikrone sa môže stať, že nám bude vypadávať zamestnanosť, čo bude podľa nej väčší problém.

Kavecká by zvýšila testovanie

Kavecká by bola za to, keby sa na Slovensku zvýšilo testovanie. „Testovanie aj v minulosti preukázalo to, že sme dokázali ochrániť zamestnanosť v kontinuite.“ Takisto pomohlo podľa Kaveckej aj to, že si zamestnávatelia testovanie vykonávali sami a dožadovali sa ho, pretože im to uchránilo výrobný proces. Testovaním si podľa nej vieme zabezpečiť výrobnú silu, respektíve poskytovanie služieb, čo je veľmi dôležité. 

Chýbajúca logika pri opatreniach

Podľa Rašiho chýba opatreniam istá predvídateľnosť a logika. Kritizoval napríklad používanie respirátorov v exteriéri. „Myslím si, že nosenie respirátorov v exteriéri asi naozaj nemá význam, keď ich nemusíme mať vtedy, keď jeme v reštaurácii v interiéri,“ poznamenal. Keď má raz platiť nejaký režim, či už je to režim OTP, tak nech platí pre lyžiarsky zájazd a naše deti a nech platí aj pre nás, keď tam ideme s rodinami. Keď nám do knižnice netreba nič, tak potom je otázka, prečo v reštaurácií má byť režim OP alebo OP plus,“ doplnil. 

Opatrenia by sa podľa Rašiho nemali často meniť a mali by radšej platiť na dlhšie časové obdobie. Kritizoval vyjadrenie Lengvarského, ktorý povedal, že sa opatrenia možno budú meniť na týždennej báze. Podľa Rašiho to prinesie do spoločnosti chaos a ľudia to nebudú rešpektovať. 

Otázka povinného očkovania ide podľa neho do úzadia, pretože sa vie, že prichádzajú mutácie, ktoré na ne nie sú účinné tak, ako doteraz. Odvolal sa aj na tvrdenie Európskej liekovej agentúry, ktorá nedávno uviedla, že časté očkovanie môže u ľudí spôsobiť zníženú schopnosť tela reagovať na vírusy. Môže to byť podľa neho kontraproduktívne. Podľa Rašiho je to jeden z dôvodov, prečo sa nad povinným očkovaním treba zamyslieť. 

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok