V okolí Istropolisu pribudlo oplotenie, robotníci už začali s prvým búraním

TA3 TASR
19.1.2022 18:06

Pri Dome odborov (Istropolis) na Trnavskom mýte v Bratislave, ktorý budú búrať, pribudlo oplotenie. Zároveň sa tam začali prvé práce, konkrétne demontovanie mramorového obkladu. Developer Immocap, ktorý na mieste vybuduje projekt Nový Istropolis, má totiž k dispozícii od bratislavskej mestskej časti Nové Mesto právoplatné rozhodnutie o odstránení existujúceho objektu.

Istropolis
TA3 / David Duducz

Proti búraniu sú organizácie ako DOCOMOMO Slovensko, Spolok architektov Slovenska či mestská kultúrna komisia. Investor deklaruje zodpovedný prístup k obkladu i k umeleckým dielam a artefaktom. "Obklad sa šetrne uskladní, aby bol pripravený na opätovné použitie priamo v Novom Istropolise, ale v prípade záujmu aj pre mestské či štátne organizácie. Rovnako zodpovedne sa postavíme aj k umeleckým dielam a artefaktom, ktoré sa v spolupráci s expertnou firmou pred časom uložili v špeciálnom sklade a plánujeme ich umiestniť v novom projekte," vyhlásil developer.

Developer má veľké plány

Zároveň potvrdil, že na mieste súčasného Domu odborov plánuje vytvoriť nový, živý priestor na bývanie, prácu, trávenie voľného času a zachová tam aj kultúrno-spoločenskú funkciu. "Na príprave projektu pracujeme viac ako štyri roky, zorganizovali sme veľkú medzinárodnú architektonickú súťaž, ktorej víťazom sa stali renomované holandské ateliéry. Na Trnavské mýto prinášame projekt, ktorý zásadne zlepší život Bratislavčanov v mnohých ohľadoch," povedal generálny riaditeľ Immocap Martin Šramko.

Investor je zároveň pripravený v rámci svojho projektu postaviť Národné kultúrno-kongresové centrum (NKKC). Kultúrno-spoločenskú funkciu na mieste chce však zachovať aj v prípade, že štát o spoluprácu na NKKC neprejaví záujem.

Prestavať chce aj okolie

V projekte Nový Istropolis počíta developer okrem kultúrno-spoločenského centra aj s dvoma obytnými budovami, troma administratívnymi budovami či kongresovým hotelom. Z toho jedna stavba má mať výšku 116 metrov. Okrem Domu odborov chce investor prestavať aj jeho okolie.

Budova súčasného Istropolisu vyrástla v 80. rokoch minulého storočia. Slúžila ako zjazdový palác pre špičky komunistického režimu. Po roku 1989 bola majetkom odborov. Novomestská samospráva sa ju pred rokmi pokúšala odkúpiť, k dohode neprišlo.

Za záchranu Domu odborov bojuje organizácia DOCOMOMO Slovensko. Budovu totiž považuje za ikonickú stavbu s nesmiernou architektonickou a spoločenskou hodnotou. 

Spolok architektov Slovenska označil búranie Istropolisu za nekultúrny čin. Komisia pre kultúru, médiá a ochranu kultúrneho dedičstva pri Mestskom zastupiteľstve v Bratislave vyzvala investora, aby hľadal riešenia, ktoré zachovajú Dom odborov.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok