Makadi Bay, zátoka, ktorej na kráse pridávajú aj púštne hory a zlatisté piesky

CK Satur/PR
19.1.2022 13:49

Nádherná zátoka Makadi Bay v Egypte je obľúbená dovolenková destinácia, ktorá sľubuje veľa slnečného počasia, krásne more a jedinečný podmorský svet. Ku tomu kvalitné hotely, služby v štýle all inclusive, pohodu a relax.

Makadi Bay, zátoka, ktorej na kráse pridávajú aj púštne hory a zlatisté piesky
CK Satur

Makadi Bay leží asi 30 km južne od Hurghady. Tejto zátoke na kráse pridávajú aj púštne hory a zlatisté piesky na západnej strane a Červené more s tyrkysovou a blankytnou farbou na východe. Tam každé ráno sa k nebu dvíha obrovský žiariaci kotúč, aby tak ešte viac ožiaril krásu zátoky a vyčaril úsmevy a nádherné dojmy všetkým cestovateľom. Túto dokonalú prírodnú scenériu si môžete vychutnať aj vy na dovolenke v Egypte s CK SATUR. Počas zimných mesiacov je práve táto oblasť najteplejšia, ani vietor tu nie je taký silný ako v Hurghade a aj voda je o čosi teplejšia.

Červené more. unsplash.com

Krásne pláže a more plné pokladov

Po celom svete je známe, že Červené more je plné podmanivého a pestrého podmorského života. Vzniklo trhlinou v zemskej kôre, ktorú zaplavila voda. Tvoria ho strmé útesy klesajúce pomerne hlboko, avšak na jeho okrajoch sú tie najkrajšie časti pre šnorchlovanie a potápanie. Je najsevernejšie položeným tropickým morom na planéte. Žije v ňom viac ako 1200 druhov rýb a 200 druhov koralov.

Piesková pláž v Makadi Bay. CK SATUR

Keďže sa do mora nevlieva žiadna rieka, patrí medzi tie najslanšie. Pri pozorovaní podmorského sveta treba dodržiavať isté zásady, koralov sa nedotýkať a nelámať. Vo vodnom svete často stretnete tisíce farebných rybiek, čo pôsobí magicky. Záliv v Makadi obmývajú pokojné vody a pieskové pláže. Niekedy more vyplaví uhynuté koraly, preto je treba byť opatrný. Na otvorenom mori za zálivom sa ťahá dlhý koralový útes s množstvom pestrého života.

Podmorský svet. CK SATUR

Makadi v zajatí oranžovej nádhery

Nádherné scenérie, ktorými vás uchváti Makadi sú viditeľné z každej svetovej strany. Skúste si privstať na východ slnka a prejsť sa po pláži. Toľko oranžovej nádhery vám dodá energiu a aj skvelú náladu. Večer pri západe slnka zas môžete pozorovať púšte hory, ktoré sa vysoko dvíhajú z púštneho piesku, akoby ich tam práve niekto vyčaroval.

Oranžová záplava a Červené more. unsplash.com

Chute z Makadi

Rozmanitá egyptská kuchyňa predstavuje orchester pestrých chutí. Ak vyhľadávate služby all inclusive, tak hoteli v Makadi vám ponúkajú rôznorodé kuchyne, od ázijských cez európske, vrátane egyptskej. Oplatí sa ochutnať aj pravé miestne raňajky, kašovitú fazuľu s olivovým olejom a miestnym okrúhlym chlebom „aiš balady“. Egypťania obľubujú kuracie, hovädzie, jahňacie či kačacie mäso s ryžou na rôzne spôsoby, grilované, pečené, varené s čerstvým zeleninovým šalátom, ako aj strukoviny. V Egypte je úroda dva až trikrát do roka, čím tu vždy natrafíte na čerstvé ovocie a zeleninu. Skvelé sú sladké červené melóny, mango, pomaranče, guava, granátové jablká, datle. Vynikajúce sú aj čerstvé džúsy z manga, cukrovej trstiny alebo z guavy. Egyptským nápojom je káva alebo čaj, ktoré si obyvatelia radi prisladia. V all inclusive hoteloch je dostupný aj alkohol.

Egyptské reštaurácie v Makadi Bay. CK SATUR

Hotely ako z rozprávok tisíc a jednej noci

Makadi pôsobí ako jedna veľká oáza. Okrem hotelov a krásnych pieskových pláží, tu môžete aj nakupovať v časti Souk Makadi. Nájdete tu reštaurácie, kaviarne aj s obľúbenou vodnou fajkou. Hotely ponúkajú luxusné ubytovanie s výhľadom do záhrady alebo na more. Mnohé sú zriadené v orientálnom štýle, čo celkom ladí s egyptskou atmosférou. Mimoriadne obľúbený hotel je Jaz Makadina 5* ležiaci priamo na pláži s pozvoľným vstupom do mora. Je vhodný aj pre rodiny s deťmi. Do veľkosti nepatrí medzi obrovské hotely, skôr je komornejšieho charakteru.

Jaz Makadina 5*. CK SATUR

Veľmi kvalitné služby a profesionálny personál má aj rozľahlý hotel Jaz Makadi Oasis Resort 5*. Keďže ponúka rôzne atrakcie, radí sa medzi najobľúbenejšie pre rodiny s deťmi. Leží cca 200 m od piesočnej pláži, má 7 à la carte reštaurácií, výborná je napríklad indická a talianska. Vyskúšajte aj hotelové spa s rôznymi relaxačnými procedúrami. Využiť môžete aj rôzne športové aktivity, či akvapark s 50 tobogánmi vzdialený 3 km od hotela.

Jaz Makadi Oasis Resort 5*. CK SATUR

Zábava pre deti aj dospelých

V Makadi nájdete dostatok zábavy či už v samotnom hoteli, kde sú rôzne športové možnosti cez tenis, squash, volejbal, fitness, jazdy na ťavách, akvapark, vodné motorizované a nemotorizované športy, potápanie, šnorchlovanie alebo golf. Zvyčajne každý hotel má svoje potápačské centrá, pričom Makadi je na potápanie alebo šnorchlovanie ako stvorené aj pre úplných začiatočníkov.

Zábava pre malých aj veľkých. CK SATUR

Na svoje si prídu aj milovníci windsurfingu, kitesurfingu. Požičať si môžete aj vodný bicykel alebo loďku a zájsť si na rybačku. Ak ste vyznávači golfu, priamo v Makadi je 18-jamkové ihrisko, ktoré získalo aj svetové ocenenie. A čo je priam neuveriteľné, toto golfové ihrisko vyrástlo priamo v púšti.

Golf v Makadi Bay. CK SATUR

Z Makadi aj za faraónskym Egyptom

Egyptská história plná architektonických divov vzbudzuje vo svete veľký údiv. Aj z Makadi sa môžete vybrať do Luxoru a navštíviť hrobky faraónov v Údolí kráľov, majestátny chrám kráľovnej Hatšepsut a najväčší chrámový komplex na svete – Amonov chrám v Karnaku. Luxor plný pamiatok si vás celkom podmaní. Káhira zas sľubuje divy sveta, pyramídy v Gíze a archeologické múzeum.

Amonov chrám v Karnaku. unsplash.com

TIP CK SATUR

Za pamiatkami do Luxoru alebo do Káhiry sa môžete vybrať aj privátnym autom a so službami sprievodcu, pričom si môžete sami svoj program vyskladať a vybrať si deň výletu.

Vedeli ste, že...

  • niektoré útesy v Červenom mori sú staré až 7000 rokov?
  • červené melóny a aj pivo sa zrodili v starovekom Egypte?
  • prvá mierová dohoda pochádza z Egypta a má viac ako 3200 rokov?
  • prvý zamestnanecký štrajk na svete bol zaznamenaný v Egypte pred viac ako 3000 rokmi?
  • prvý make-up vznikol v Egypte a používali ho muži aj ženy?
  • Egypťania vymysleli kalendár, ktorý používame aj dnes?
  • najstaršie šaty na svete majú 5000 rokov a pochádzajú z Egypta?
  • Egypt má 3451 hodín slnka v roku a egyptské mesto Asuán je tretie najslnečnejšie mesto na svete?

Aktuálne informácie ohľadom podmienok vstupu do Egypta a návratu na Slovensko nájdete v covid mape CK SATUR.v

TIPY, AKTUALITY A ZAUJÍMAVOSTI O CESTOVANÍ VÁM PRINÁŠA CK SATUR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok