Fico po kontrole na MŽP: Čerpanie eurofondov ide podľa plánu

TA3, TASR
28.11.2012 17:37

Pri všetkých rozhodnutiach Ministerstva životného prostredia bude potrebné zohľadňovať aj to, aký budú mať vplyv na hospodársky rast a úroveň života našich občanov. Na záver dnešného kontrolného dňa na ministerstve to povedal premiér Robert Fico.

Fico po kontrole na MŽP: Čerpanie eurofondov ide podľa plánu
SITA

Predseda vlády zdôraznil, že pri rozhodnutiach envirorezortu je dôležitá rovnováha medzi environmentálnym, sociálnym i hospodárskym aspektom. Za mimoriadne dôležité považuje to, aký budú mať tieto rozhodnutia efekt na hospodársky rast v roku 2013. "Bez hospodárskeho rastu, bez tvorby hodnôt nebude mať Slovensko finančné zdroje na to, aby robilo sociálnu politiku a venovalo sa takým aktuálnym témam, ako sú napríklad teraz učitelia," uviedol Fico.

Slovensko sa podľa jeho slov musí v tejto súvislosti poučiť zo súčasnej situácie v Európe, ktorá vplyvom prísnych opatrení v oblasti ochrany ovzdušia stratila atraktivitu a konkurencieschopnosť pre niektoré typy podnikateľských aktivít.

Ďalšou nosnou témou stretnutia počas kontrolného dňa bola otázka čerpania eurofondov. Premiér spomenul, že spolu s rezortným ministrom hovorili o niektorých restoch, ktoré musí v tejto oblasti v rámci životného prostredia SR dohnať.

"Málokto napríklad vie, že ešte v roku 2003 pred vstupom do únie sme sa zaviazali, že v roku 2015 budú mať všetky obce nad 2000 obyvateľov čistiareň odpadových vôd a kanalizáciu," povedal Fico. Slovensko má podľa jeho informácií v tejto oblasti dlh 1,1 miliardy eur.

Minister životného prostredia Peter Žiga v tejto súvislosti uviedol, že sa bude musieť uskutočniť debata na úrovni vlády a ministerstva financií, akým spôsobom bude možné tieto deficity vyrovnať. Žiga takisto podporil premiérove slová o environmentálnom, sociálnom a hospodárskom aspekte rozhodnutí envirorezortu. "Všetky strategické materiály, ktoré bude ministerstvo pripravovať, budú zohľadňovať tieto tri piliere," uviedol Žiga.

V súvislosti s čerpaním eurofondov dodal, že tento rok ministerstvo plní Operačný program životné prostredia podľa plánu, v roku 2013 sa očakáva čerpanie vo výške 400 miliónov eur.
Premiér na brífingu ocenil stabilizáciu rezortu. Podľa jeho slov prišiel minister Žiga do rezortu, ktorý nebol v dobrej kondícii.

"Oceňujem, s akou vervou sa minister a jeho tím pustil do riešenia "všetkých nášľapných mín, ktoré tu boli," uviedol Fico a vyjadril presvedčenie, že minister sa už môže pustiť do riešenia koncepčných záležitostí.
Medzi tie zaradil predseda zboru poradcov premiéra a poslanec NR SR Vladimír Faič vytvorenie koncepcie trvalo udržateľného rozvoja a koncepcie ochrany prírody.

Environmentalisti privítali dnešné vyhlásenie šéfa kabinetu Roberta Fica, že po stabilizácii ministerstva životného prostredia by sa mal envirorezort postupne sústrediť na veci koncepčného charakteru. Organizácia Greenpeace Slovensko však zároveň premiérovi a vedeniu pripomenula, že za prvé mesiace pôsobenia vláda nevyužila viaceré príležitosti, ako naplniť svoje programové vyhlásenie v oblasti životného prostredia.

"Deklarácie z programového vyhlásenia o vytvorení uceleného systému podpory tzv. zeleného ekonomického rastu, environmentálneho rozvoja spoločnosti, či účinných opatreniach na znižovanie tempa a zmierňovanie následkov klimatických zmien zostávajú zatiaľ iba vo forme deklarácií, bez konkrétneho obsahu," skonštatoval riaditeľ Greenpeace Juraj Rizman.

Kabinet podľa jeho slov nevyužil príležitosť, aby sa v rezorte naštartovali systémové zmeny a príprava zásadných koncepčných materiálov, ako napríklad nová Environmentálna politika SR. Environmentalisti tiež privítali, že Vláda SR deklarovala vodu ako surovinu strategického významu.

Obávajú sa však, aby deklarácia neskončila len pri slovách. V tejto súvislosti upozornili, že viaceré avizované projekty v oblasti budovania produktovodov, či plánovaná ťažba zlata, ktorým niektoré ministerstvá vyjadrili podporu, sú v rozpore so záujmami ochrany vôd a zdrojov pitnej vody.

Záznam tlačovej besedy premiéra po kontrole na MŽP

Environmentalistom chýbajú systémové zmeny

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok