Afganský premiér vyzval moslimské krajiny, aby ako prvé oficiálne uznali vládu Talibanu

TA3 TASR
19.1.2022 11:02

Afganský premiér mulla Mohammad Hasan Achúnd v stredu vyzval moslimské krajiny, aby ako prvé uznali vládu radikálneho islamistického hnutia Taliban, ktoré prevzalo moc v Afganistane vlani v auguste. Informovala o tom agentúra AFP.

Taliban
TASR/AP

"Vyzývam moslimské krajiny, aby nás ako prvé oficiálne uznali. Verím, že po takomto kroku sa budeme môcť rýchlo rozvíjať," uviedol Achúnd na tlačovej konferencii v Kábule.

AFP pripomína, že Afganistan v súčasnosti prechádza hlbokou ekonomickou a humanitárnou krízou, ktorá sa ešte prehĺbila po uchopení moci Talibanom. Západné krajiny totiž vtedy zablokovali prístup k miliardám dolárov rozvojovej pomoci, ako aj k aktívam afganskej centrálnej banky, ktoré sa nachádzajú prevažne v USA.

Achúnd, ktorý sa nachádza na sankčnom zozname OSN tiež dodal, že Taliban sa neusiluje o medzinárodné uznanie svojej vlády vo svojom vlastnom záujme, ale pre dobro obyvateľov Afganistanu. Taliban podľa jeho slov údajne splnil všetky nevyhnutné podmienky na obnovu bezpečnosti a mieru v krajine. Tento predstaviteľ Talibanu bol vo vláde aj v rokoch 1996 – 2001, keď jeho hnutie zaviedlo v Afganistane brutálny islamistický režim.

AFP pripomína, že vládu militantného hnutia Taliban zatiaľ neuznala nijaká krajina na svete. Medzinárodné spoločenstvo sa totiž obáva porušovania ľudských práv, k čomu dochádzalo i počas predošlej vlády Talibanu v 90. rokoch. Tú vtedy uznali len Pakistan, Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty.

Hoci tentokrát Taliban avizoval, že bude vládnuť umiernenejšie, ženy sú z vládnych pozícií v podstate vylúčené a väčšina stredných škôl pre dievčatá je zatvorených. Mnohí štátni zamestnanci už mesiace nedostali výplatu a OSN varovala, že polovici obyvateľstva krajiny hrozí nedostatok potravín.

Organizácia islamskej spolupráce (OIC) na decembrovom mimoriadnom zasadnutí v Pakistane, na ktorom sa zúčastnili vyslanci z 57 islamských krajín, odmietla oficiálne uznať vládu Talibanu. Talibanský minister zahraničných vecí Amír Chán Muttakí bol vylúčený aj zo spoločnej fotografie vyhotovenej na tomto summite.

Zástupcovia OIC však prisľúbili, že budú s OSN spolupracovať s cieľom odblokovať stovky miliónov dolárov a aktív afganskej banky. Talibanskú vládu v Kábule tiež vyzvali, aby rešpektovala medzinárodné štandardy týkajúce sa práv žien.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok