Šimečka sa stal prvým slovenským podpredsedom Európskeho parlamentu. Je to dobrá správa pre Slovensko, tvrdí

TA3 TASR
19.1.2022 09:55

Slovenský europoslanec Michal Šimečka (PS) sa ako jeden z nových podpredsedov Európskeho parlamentu bude usilovať o to, aby sa táto inštitúcia stala ešte silnejšou, súdržnejšou a dynamickejšou silou a umiestnila ochranu základných hodnôt EÚ do centra svojho programu.

Šimečka to uviedol v utorok večer krátko po tom, ako sa dozvedel výsledok druhého kola hlasovania o postoch 14 podpredsedov EP. V prvom kole mu chýbalo 15 hlasov do prekročenia potrebnej nadpolovičnej väčšiny, druhé kolo vyhral a pre liberálnu frakciu Obnovme Európu získal druhý najväčší počet hlasov, po českej europoslankyni Dite Charanzovej a pred nemeckou liberálnou poslankyňou Nicolou Beerovou. Šimečka sa stal historicky prvým Slovákom na tomto poste. 

"Pre mňa je to veľká česť a veľký záväzok," uviedol Šimečka v Štrasburgu. Poďakoval sa nielen svojim straníckym kolegom z liberálnej frakcie, ktorá ho na túto pozíciu nominovala, ale všetkým poslankyniam a poslancom, ktorí mu dali hlas a dôveru. "Veľmi sa teším, lebo je to dobrá správa aj pre Slovensko," dodal. Pripomenul, že Slovensko od svojho vstupu do EÚ v roku 2004 ubehlo kus cesty a ešte nemalo svojho človeka v takejto funkcii.

"Som rád, že z tejto pozície budem môcť presadzovať ešte viac slovenské záujmy, že slovenský hlas bude viac počuť, lebo ako podpredseda budem mať väčší vplyv na chod celej inštitúcie, na jednotlivé politiky a na to, ako europarlament pôsobí vo vzťahu k národným parlamentom," opísal situáciu.

Upozornil, že priority, ktorým sa bude venovať, vyplynú aj z toho, ako si všetci 14 podpredsedovia v najbližších dňoch rozdelia medzi sebou pracovnú agendu. "Pre mňa je však v europarlamente dlhodobo prioritou predovšetkým ochrana demokracie, právneho štátu v celej EÚ a predpokladám, že v tom budem pokračovať aj z pozície podpredsedu," vysvetlil. Ďalšou jeho snahou je viac občanom priblížiť prácu Európskeho parlamentu a posilňovať vzťahy s národnými parlamentami vrátane toho slovenského.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok