Filmy zabojujú o cenu Českého leva. Najviac nominácií majú Zátopek a Okupace

TA3 TASR
19.1.2022 07:04

Česká filmová a televízna akadémia vyhlásila v utorok nominácie pre 29. ročník Českého leva. Najviac sošiek - 13 - môžu získať drámy "Zátopek" a "Okupace", 11 nominácií má "Muž so zajačími ušami" a o deväť sošiek sa bude uchádzať "Atlas vtákov".

Filmy zabojujú o cenu Českého leva. Najviac nominácií majú Zátopek a Okupace
TASR

Priamo na tlačovej konferencii k nomináciám bola udelená cena filmových fanúšikov a cena za najlepší filmový plagát - obe získala snímka "Zátopek". Ceremoniál s vyhlásením víťazov bude prenášaný 5. marca naživo prostredníctvom Českej televízie, informuje daná inštitúcia.

Najväčšiu pozornosť akademikov si získali dva filmy s 13 nomináciami - životopisná dráma "Zátopek" režiséra Davida Ondříčka a debut režiséra Michala Nohejla "Okupace", tragikomická dráma z obdobia normalizácie. Celkovo 11 nominácií získala fantastická komédia slovenského režiséra Martina Šulíka "Muž so zajačími ušami".

Deviatimi nomináciami sa môže pochváliť "Atlas vtákov", sonda do komplikovaných rodinných vzťahov a sveta komunikačných technológií, ktorej režisérom je slovinský filmár Olmo Omerzu. Osem nominácií si vyslúžili "Chyby", romantická dráma režiséra Jana Prušinovského.

Už druhýkrát boli otvorené ďalšie kategórie aj pre televízne projekty a rovnako tak druhýkrát samostatne súťažia animované a krátke filmy. Ceny Český lev budú odovzdané filmovým tvorcom v sobotu 5. marca v Dvořákovej sieni pražského Rudolfina. Večerom bude prvýkrát sprevádzať režisér, herec a moderátor Jiří Havelka.

Celkovo 184 akademikov vyberalo z 84 hraných, dokumentárnych, animovaných a krátkych filmov i televíznych diel spĺňajúcich štatút cien Český lev. V súboji o sošky v 19 štatutárnych kategóriách sa v záverečnom hlasovaní stretne celkom 25 titulov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok