Najviac podpredsedníckych kresiel v europarlamente majú socialisti, liberálom pomohol Šimečka

TA3 TASR
18.1.2022 21:40

Slovenský europoslanec Michal Šimečka bol v utorok zvolený za jedného zo 14 podpredsedov Európskeho parlamentu. Za kandidáta ho navrhla liberálna skupina Obnovme Európu.

Európsky parlament 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

V novom zložení podpredsedov EP bude v druhej polovici mandátu osem žien a šesť mužov z desiatich členských krajín EÚ. Prvýkrát je na tejto úrovni zastúpené aj Slovensko. 

Najviac kresiel, päť, získali socialisti a demokrati (S&D), po tri kreslá dostali Európska ľudová strana (EPP) a liberáli z Obnovme Európu (RE) a uspeli aj kandidát Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR), kandidátka z frakcie Zelených a nominant Konfederatívnej skupiny zjednotenej ľavice/Nordickej zelenej ľavice (GUE/NGL).Šimečka neuspel v hlasovaní v prvom kole volieb, keď sa s počtom 326 hlasov pri 691 hlasujúcich ocitol tesne za deväťčlennou skupinou kandidátov, ktorým sa podarilo prekonať potrebnú nadpolovičnú väčšinu hlasov (346).

Prvými známymi menami boli: Othmar Karas (Rakúsko), Pina Piciernová (Taliansko), Pedro Silva Pereira (Portugalsko), Ewa Kopaczová (Poľsko), Eva Kailiová (Grécko), Evelyn Regnerová (Rakúsko), Rainer Wieland (Nemecko), Katarina Barleyová (Nemecko) a Dita Charanzová (Česká republika). K nim sa po druhom kole pripojili Michal Šimečka (SR), ktorý nakoniec získal 494 hlasov, Nicola Beerová (Nemecko) a Roberts Zile (Lotyšsko). Po treťom kole zoznam doplnili Dimitrios Papadimulis (Grécko) a Heidi Hautalová (Fínsko).

Kandidatúru na post kvestorov mohli europoslanci predkladať v utorok do 22.00 h. Voľba kvestorov sa uskutoční v stredu o 9.00 h. Predsedníctvo EP tvorí 14 podpredsedov a päť kvestorov spolu s predsedom. 

Predsedníctvo stanovuje pravidlá pre bezproblémové fungovanie inštitúcie, vypracúva predbežný návrh rozpočtu EP a rozhoduje o administratívnych, personálnych a organizačných záležitostiach. Podpredsedovia môžu v prípade potreby zastupovať predsedu, a to aj pri plenárnych rozpravách a pri zastupovaní EP na konkrétnych obradoch alebo aktoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok