Fico: Odbory potrebujú čas, aby zvážili vládne návrhy

TASR
28.11.2012 15:48

Vláda víta rozhodnutie školských odborov prerušiť štrajk, uviedol dnes premiér Robert Fico. Obsah navrhovaného memoranda však odmietol konkretizovať. Nepáči sa mu však ako sa opozícia pokúsila zneužiť štrajk učiteľov.

Fico: Odbory potrebujú čas, aby zvážili vládne návrhy
SITA

Rozhodnutie školských odborov podľa premiéra znamená, že návrhy, ktoré im predložili, majú pravdepodobne "nejaké rácio" a odbory potrebujú čas, aby ich zvážili. Dali si ho do budúcej stredy. Premiér zopakoval, že sú pripravení s odborármi rokovať kedykoľvek a v ktorúkoľvek dennú alebo nočnú hodinu.

"To, čo chceme urobiť a čo navrhujeme školským odborom, je niečo, čo nám mimoriadne komplikuje situáciu vo verejných financiách, pretože utorňajšie prognózy naznačili naozaj mimoriadne negatívny vývoj nielen na Slovensku, ale v celej Európe," dodal Fico.

Na nočných rokovaniach s vedením odborov hovorili o tom, aké sú možnosti do budúcnosti z pohľadu štátneho rozpočtu, o rezervách vo vnútri školstva, o postavení súkromného školstva a o rôznych variantoch. Na základe toho vznikol návrh memoranda. "O tomto memorande budú odborári rokovať a my si počkáme, že či prijmú alebo neprijmú to, čo je v tomto memorande napísané. Preto pokiaľ nie je dohodnuté všetko, nie je dohodnuté nič," dodal.

Pre dohodu s odborármi bude podľa neho asi treba upravovať aj návrh štátneho rozpočtu. Rozhodnutie odborov privítal aj minister školstva Dušan Čaplovič. "Pretože o požiadavkách treba rokovať za stolom a nie na ulici," zdôraznil. Taktiež neprezradil nič z obsahu navrhovaného memoranda a nechcel povedať, či obsahuje konkrétne čísla. "Ak budeme v budúcnosti niektoré zákony meniť, respektíve urobíme optimalizáciu školskej siete, tak to bude vychádzať predovšetkým z toho, aby sme našli ďalšie zdroje, ktoré by išli tak do platov učiteľov, ako aj do vybavenia našich škôl," povedal minister školstva.

Premiér Fico však kritizoval opozíciu, ktorá sa podľa neho pokúsila zneužiť štrajk. "A sú to ľudia, ktorí v rokoch 2010 a 2012 pre školstvo neurobili absolútne nič. Bez akýchkoľvek problémov sa dnes postavia pred kamery a rozprávajú veci bez akýchkoľvek súvislostí a akejkoľvek zodpovednosti," dodal. Štrajkový výbor dnes rozhodol, že o 18. hodine prerušuje celoslovenský štrajk a od 29. novembra sa bude na školách vyučovať. Predchádzali tomu nočné rokovania s premiérom a ministrami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok