Češka Hlůšková musí ešte zostať v Pakistane, jej návrat do vlasti sa komplikuje

TA3 TASR
18.1.2022 17:30

Češka Tereza Hlůšková, pakistanskými úradmi oslobodená spod obžaloby z pašovania kokaínu, je ešte stále v Pakistane, hoci to vyzeralo tak, že koniec minulého roka už strávi doma v ČR. Má však nádej, pretože pakistanský súd v pondelok rozhodol o vrátení jej pasu a osobných vecí. Kým však úrady nerozhodnú o udelení vycestovacích doložiek, musí zostať v ázijskej krajine.

Češka Hlůšková musí ešte zostať v Pakistane, jej návrat do vlasti sa komplikuje
TASR/AP

V utorok o tom informoval portál TN.cz televízie Nova. Hlůšková zostáva v Pakistane napriek tomu, že tamojšie úrady museli Češke vrátiť spomínaný pas a osobné veci. V pondelok totiž pakistanský súd zamietol sťažnosť colníkov týkajúcu sa jej prepustenia z väzenia. Na návrat do vlasti Hlůšková potrebuje aj vycestovaciu doložku.

"Môžem potvrdiť, že vo veci bolo podané odvolanie na pakistanský najvyšší súd. Pakistanská strana rozhodla, že Tereza Hlůšková má povinnosť zotrvať v Pakistane až do skončenia odvolacieho konania," povedala v utorok portálu TN.cz hovorkyňa českého ministerstva zahraničných vecí Lenka Do.


Zložitú situáciu potvrdil webu TN.cz aj poslanec Európskeho parlamentu Tomáš Zdechovský. "Úrady povedali, že kým sa definitívne nerozhodne o sťažnosti colníkov, tak Tereze nebudú vydané jej vycestovacie víza. Bez nich nemôže opustiť Pakistan," vysvetlil. Stále teda nie je jasné, kedy sa Hlůšková vráti do ČR. "Česká strana sa snaží o zmenu tohto rozhodnutia," dodala hovorkyňa Lenka Do.

Češku zadržali pakistanskí colníci v januári 2018 na medzinárodnom letisku v meste Láhaur s deviatimi kilogramami kokaínu. V marci nasledujúceho roka ju odsúdili. Odvolací súd ju potom oslobodil na začiatku novembra 2021. Koncom novembra opustila väzenie. Už v decembri sa pritom šírili informácie, že by sa Hlůšková mala konečne vrátiť do Česka. To sa však nestalo a štvrté Vianoce oslávila bez svojich najbližších.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok