Erdogan varoval Rusko pred napadnutím Ukrajiny, chce sa rozprávať s Putinom

TA3 TASR
18.1.2022 15:12

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan varoval v utorok Rusko pred prípadným vpádom na Ukrajinu, ktorú nazval "silnou" krajinou s medzinárodnými kontaktmi. Uviedol tiež, že o narastajúcom napätí plánuje hovoriť so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom.

Turecko sa chce angažovať v Afganistane
TASR/AP

Informovala o tom agentúra AFP. "Nepovažujem inváziu na Ukrajinu zo strany Ruska za realistický prístup, pretože (Ukrajina) nie je obyčajná krajina. Je to silná krajina," vyhlásil Erdogan pred tureckými novinármi v Albánsku. 

"Tieto veci nemôžete riešiť tým, že poviete 'Ja to napadnem, ja si to vezmem'," citovali jeho slová turecké médiá. Rusko by podľa neho malo prehodnotiť svetové i vlastné vnútropolitické záležitosti predtým, než by sa skutočne rozhodlo napadnúť Ukrajinu.

Ruský prezident Putin vlani v decembri kritizoval Ukrajinu za nasadenie tureckých bojových dronov a naliehal na Ankaru, aby Kyjev primala nepoužívať tieto vojenské zbrane, ktoré zohrávajú kľúčovú rolu v konfliktoch v Líbyi a v azerbajdžanskom separatistickom regióne Náhorný Karabach.

Turecko reagovalo slovami, že nemôže byť zodpovedné za to, ako sa tieto drony používajú v krajinách, do ktorých ich predá. AFP približuje, že Rusko sa obáva, že by mohli byť použité v konflikte v dvoch separatistických regiónoch – Doneckej a Luhanskej oblasti – na východe Ukrajiny podporovaných Moskvou.

Erdogan, ktorý podporuje ambície Ukrajiny vstúpiť do NATO, pripomenul, že Rusko za jeho prístup k Ukrajine i v minulosti kritizoval a vystupoval i proti anexii Krymského polostrova v roku 2014.

Západné krajiny vinia Rusko z rozmiestnenia približne 100-tisíc vojakov a ťažkej techniky na severnej a východnej hranici Ukrajiny, čo podľa nich naznačuje prípravy na možnú inváziu.

Rusko zase tvrdí, že reaguje na narastajúcu prítomnosť síl Severoatlantickej aliancie v sfére svojho vplyvu, pričom tvrdo odmieta ďalšie rozširovanie NATO smerom na východ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok