Rezort diplomacie odmieta špekulácie o výcviku ukrajinských povstalcov, vyzýva Fica na podporu Ukrajiny

TA3 TASR
18.1.2022 14:04

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky odmieta špekulácie zverejnené v americkom denníku The New York Times o možnom výcviku ukrajinských povstalcov na Slovensku, o ktorých hovorí aj expremiér a líder opozičného Smeru-SD Robert Fico.

"Zároveň vyzývame politikov a konšpirátorov na Slovensku, aby sa viac ako vykonštruovaným tvrdeniam v tlači a strašeniu dohodou s USA venovali tomu, čo je pre záujem Slovenskej republiky dôležité, a to je suverenita a nezávislosť Ukrajiny ako nášho bezprostredného suseda," uviedol rezort diplomacie.

Ministerstvo tiež vyzvalo Fica, aby sa jednoznačne vyjadril k hrozbe, ktorej je vystavená Ukrajina a jednoznačne a bez zahmlievania podporil jej teritoriálnu integritu.

Líder Smeru-SD tvrdí, že plány na pomoc ukrajinským povstalcom môžu zahŕňať tréning v susedných krajinách, ktoré sú súčasťou východného krídla NATO, teda Poľsko, Rumunsko a Slovensko. Odvoláva sa na americký denník NYT, ktorý sa odvoláva na predstaviteľov americkej administratívy. Fico naznačuje, že vďaka obrannej dohode s USA bude ľahké vytrénovať na Slovensku ukrajinského povstalca.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok