Poslanci o obrannej dohode s USA rokovať nakoniec nebudú, odmietli program utorkovej schôdze

TA3 TASR
18.1.2022 13:36

Národná rada Slovenskej republiky nebude v utorok rokovať o návrhu na vyhlásenie referenda v súvislosti s obrannou dohodou s USA. Poslanci totiž neschválili program mimoriadnej schôdze, ktorú inicioval Smer-SD. Jediným bodom programu bol návrh opozičných poslancov na schválenie uznesenia o vyhlásení referenda.

Program schôdze podporili len opoziční poslanci, niektorí členovia klubov OĽANO a Sme rodina sa zdržali. Rokovanie inicioval Smer-SD spoločne s nezaradenými poslancami okolo Tomáša Tarabu. V referende sa chceli pýtať občanov, či súhlasia, aby NR SR vyslovila súhlas s Dohodou o spolupráci v oblasti obrany medzi vládou SR a USA.

Uzavretie dohody o spolupráci v oblasti obrany s USA odobrila vláda v uplynulom týždni. Po podpise dokumentu ho musí ešte odobriť parlament. Potrebná je tiež ratifikácia prezidentkou. Zmluva by umožnila americkým ozbrojeným silám využívať vojenské letiská Malacky-Kuchyňa a Sliač, prípadne iné dohodnuté zariadenia a priestory. Platiť by mala desať rokov. Potom zostáva platná alebo ju možno vypovedať s ročnou výpovednou lehotou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok