Vojská sa presúvajú k hraniciam NATO. Rusko sťahuje z Ukrajiny rodiny svojich diplomatov

TA3 TASR
18.1.2022 10:30

Rusko začiatkom tohto roka znížilo počet ľudí na svojich diplomatických zastupiteľstvách na Ukrajine. Napísal to v utorok denník The New York Times (NYT) s tým, že ide "o možný kľúč k ďalšiemu postupu" ruského prezidenta Vladimira Putina v kríze súvisiacej s Ukrajinou.

Podľa NYT toto opatrenie môže byť sčasti propagandou, sčasti prípravou na konflikt s Ukrajinou alebo aj trikom, uviedli nemenovaní predstavitelia Ukrajiny a USA, ktorí súčasne poznamenali, že môže ísť aj o všetky tri možnosti súčasne.

Prvý odsun sa uskutočnil 5. januára, keď skupina 18 ľudí - väčšinou detí a manželiek ruských diplomatov – nastúpila do autobusov a vydala sa na 15-hodinovú cestu do Moskvy. V nasledujúcich dňoch z Ukrajiny odcestovalo ďalších asi 30 ľudí - z Kyjeva i z konzulátu v Ľvove na západnej Ukrajine. Diplomati na dvoch ďalších ruských konzulátoch dostali pokyn, aby sa pripravili na odchod z Ukrajiny.

 NYT konštatuje, že odchod diplomatov a ich rodín sa odohral tak, že "Rusi s najväčšou pravdepodobnosťou vedeli, že si to všimnú aj Američania a Ukrajinci". Uskutočnil sa súčasne týždeň pred začiatkom diplomatických rokovaní týkajúcich sa aj hromadenia ruských jednotiek na ukrajinskej hranici. V reakcii na tento článok ruské ministerstvo zahraničných vecí pre agentúru Interfax uviedlo, že ruské diplomatické úrady na Ukrajine pracujú v obvyklom režime.

Do "skladačky", ktorú vo svojom článku načrtáva NYT, zapadajú aj počítačové útoky na ukrajinské ministerstvá z konca minulého týždňa, ale aj varovania od spoločnosti Microsoft a zdrojov z USA, že do ukrajinských počítačových sietí bol nasadený oveľa deštruktívnejší malvér, ktorý však nebol aktivovaný. Jej súčasťou sú i vlaky naložené vojenskou technikou a personálom, ktoré pokračujú v ceste cez Rusko na západ, smerujúc zrejme k ukrajinským hraniciam.

Vojenské cvičenie pri hraniciach NATO

NYT v tejto súvislosti uvádza, že Západom neuznaný bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v pondelok oznámil, že ruské sily a technika začali prichádzať do Bieloruska na spoločné vojenské cvičenie, ktoré sa bude konať na dvoch miestach: na západe Bieloruska neďaleko hraníc s Poľskom a Litvou, ktoré sú členskými štátmi NATO, a pozdĺž ukrajinských hraníc. NYT konštatuje, že by to mohla byť ďalšia príprava na inváziu. Nemenovaní predstavitelia v Kyjeve očakávajú, že ruské jednotky vyslané do Bieloruska na cvičenia zostanú na mieste na neurčito, čím bude Ukrajina ohrozená útokmi zo severu, východu a juhu.

Vládni činitelia vo Washingtone sú naďalej presvedčení, že Putin sa ešte nerozhodol, či podnikne inváziu na Ukrajinu. Opisujú ho skôr ako taktika než veľkého stratéga a veria, že neustále zvažuje množstvo rôznych faktorov. Experti z USA najnovšie odhadujú, že na hraniciach s Ukrajinou je v súčasnosti asi 60 skupín ruských taktických práporov - každá asi s 800 vojakmi. Spoločne s ďalšími silami, ktoré sú už na mieste, majú Rusi na hraniciach asi 77-tisíc vojakov a ďalší sú na ceste. Iné zdroje uvádzajú číslo bližšie k 100-tisíc vojakom. Oba údaje sú však vzdialené od odhadu Pentagónu spred viac ako mesiaca, že celkový počet ruských vojakov by sa mohol zvýšiť na 175-tisíc.

Presun ťažkej techniky

USA a európski spravodajskí a vojenskí predstavitelia tvrdia, že Putin možno čaká, kým močaristá zem v pohraničí Ruska a Ukrajiny zamrzne, čím sa uľahčí presun ťažkej techniky cez hranice. Pripúšťajú aj, že Putin čaká na písomnú odpoveď od americkej administratívy a vedenia NATO na požiadavky Ruska týkajúce sa bezpečnostných záruk, ktorých podstatou je dostať NATO ďalej od ruských hraníc.

Zatiaľ čo v USA stále veria, že Putin nie je rozhodnutý o svojom ďalšom kroku, Kyjev zvažuje, ako môže útok vyzerať, ak k nemu dôjde. Na Ukrajine pripúšťajú, že by útok mohol byť vo forme totálnej invázie. Ďalšia možnosť je, že Rusko by mohlo spustiť kybernetický útok na ukrajinskú energetickú sieť – oveľa väčší ako tie z rokov 2015 a 2016 –,v kombinácii s vojenskou eskaláciou na východe Ukrajiny, kde naďalej pôsobia separatistické sily podporované Ruskom.

V čase pretrvávajúceho napätia a neistoty pricestovala v pondelok do Kyjeva delegácia amerických senátorov. Ich cesta nasledovala po tom, ako do Kyjeva minulý zavítal riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William J. Burns, ktorý s kolegami z tajných služieb a prezidentom Volodymyrom Zelenským diskutoval o možnostiach vedúcich k deeskalácii napätia s Moskvou, poznamenal NYT.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok