Kvalitný spánok vďaka tabletkám? Tento podvod na mozog má vedľajšie účinky

TAš/bd
17.1.2022 18:00

Hoci je melatonín vo všeobecnosti bezpečným voľnopredajným doplnkom stravy, môže mať vplyv na váš každodenný spánkový režim.

Kvalitný spánok vďaka tabletkám? Tento podvod na mozog má vedľajšie účinky
Pexels

Čo je melatonín?

Aj keď melatonín určite nájdete v uličke s doplnkami vo vašej lekárni, telo si melatonín v skutočnosti vyrába samo. Melatonín je hormón, ktorý váš mozog produkuje každú noc. Tento hormón, produkovaný epifýzou, pomáha regulovať cyklus spánku a bdenia (cirkadiánny rytmus).

Keď slnko zapadá, telo produkuje viac melatonínu, čo signalizuje vášmu mozgu, že je čas spať. Na druhej strane, vaše hladiny melatonínu sú najnižšie ráno, čo telu pomáha prebudiť sa. Keďže melatonín je synchronizovaný so slnkom, pomáha udržiavať pravidelný cirkadiánny rytmus, aby ste si dopriali konzistentný a kvalitný odpočinok. Vo forme piluliek alebo kapsúl sa bežne používa na pomoc pri riešení problémov so spánkom. Má však iné vedľajšie účinky, ako si možno myslíte.

Váš mozog si myslí, že je noc

Keď večer užijete melatonín, mozog zareaguje rovnako, ako by reagoval na vlastnú produkciu melatonínu. Hormón (dokonca aj vo forme tabletiek) signalizuje vášmu mozgu, že slnko zašlo a je čas spať.

cas Pexels

Hladiny melatonínu sa prirodzene zvyšujú asi dve hodiny pred spaním. V skutočnosti vám ale nepomáha spať, skôr váš mozog uvedie do stavu tichej bdelosti. Inými slovami, melatonín vás neuspí, ale namiesto toho pomáha udržiavať vaše telo v pravidelnom režime spánku a bdenia. 

Ako už bolo spomenuté vyššie, váš prirodzený melatonín hovorí vášmu mozgu, že je večer, a preto je čas ísť spať. Keď užívate doplnky melatonínu v inom čase, váš cirkadiánny rytmus sa posunie. Hoci sa neodporúča, aby ľudia užívali melatonín príliš často, môže byť užitočný napríklad pri cestovaní do nového časového pásma alebo pri prispôsobovaní sa novému nočnému pracovnému režimu. 

spanok Pexels

Telesná teplota sa môže zmeniť

Časť vášho mozgu, ktorá riadi váš cirkadiánny rytmus a prirodzenú produkciu melatonínu, je tiež zodpovedná za reguláciu telesnej teploty. Telesná teplota zvyčajne stúpa so západom slnka a vrcholí večer, čo je tiež vtedy, keď sú vaše hladiny melatonínu najvyššie. Keďže vaše hladiny melatonínu ovplyvňujú reguláciu teploty a zmeny telesnej teploty korelujú s vašou bdelosťou, mali by ste trikrát vžovať, či budete užívať tento doplnok. 

Témy: Podvod
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok