Silný vietor trápi viaceré miesta na Slovensku. Pribúda spadnutých stromov na ceste

TA3 TASR
17.1.2022 16:41

Sneženie a šmykľavé cesty komplikujú situáciu na severnom Slovensku, nárazový vietor robí problémy i na strednom a západnom Slovensku a horských priechodoch. Pribúdajú neprejazdné úseku z dôvodu spadnutých stromov. Informujú o tom zdroje dopravných informácií.

počasie vietor búrka (SITA)
SITA

Počasie komplikuje situáciu na cestách

Zelená vlna RTVS oznamuje, že ťažko prejazdný z dôvodu zasnežených ciest a šmýkajúcich sa kamiónov je napríklad úsek medzi Spišskou Novou Vsou a Levočou či za obcou Hybe smerom na Poprad. "Severná D1 v úseku Poprad - Štrba - Važec - Liptovský Hrádok je zasnežená a šmykľavá," dopĺňa Zelená vlna RTVS.

Upozorňuje tiež, že z dôvodu hustého sneženia uzavrela polícia cestu medzi Muráňom a Červenou Skalou. Na horskom sedle Besník fúka silný nárazový vietor a na vozovke je súvislá vrstva kašovitého snehu.

Horský priechod Fačkov je po nehode kamióna obojsmerne uzavretý. "Neprejazdný je aj úsek z horského priechodu Šturec za Dolným Harmancom v smere do Banskej Bystrice, spadol tam na cestu strom. Spadnutý strom znemožňuje prejazd aj na hlavnom ťahu pri Starých Horách,“ približuje Zelená vlna RTVS.

Veľa práce mali aj hasiči

Silný nárazový vietor si počas pondelka vyžiadal zvýšený počet výjazdov príslušníkov Hasičského a záchranného zboru. Do 18.30 h vykonali 70 výjazdov, pri desiatkach z nich stále zasahujú, informovala Katarína Križanová z komunikačného oddelenia Prezídia HaZZ.

Uviedla, že najvážnejšia situácia je v Bratislavskom a v Trnavskom kraji. V oboch krajoch hasiči zasahovali 19-krát. "V Nitrianskom kraji zasahovali 12-krát a v Žilinskom kraji bola ich pomoc v súvislosti s odstraňovaním následkov silného vetra potrebná v 11 prípadoch," dodala.

Asistencia hasičov vrátane členov dobrovoľných hasičských zborov sa týka najmä odstraňovania popadaných stromov z cestných komunikácií a zaparkovaných vozidiel. V niekoľkých prípadoch odstraňujú strhnuté strechy. "Predpokladá sa, že výjazdy k podobným udalostiam budú ešte pribúdať," oznámila Križanová.

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal do pondelkového včera výstrahu pred silným vetrom pre celé územie SR. Na severnom Slovensku platí do podvečera výstraha pres snežením. Na severnom, severovýchodnom a strednom Slovensku sa môžu tvoriť snehové jazyk a záveje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok