Moderátorka relácie Umenie na TA3 zažiarila vo važeckej parte

TA3
17.1.2022 16:57

Redaktorka Simona Frantová má vďaka svojej starej mame, známej interpretke a zberateľke ľudových piesní, Darinke Laščiakovej od malička blízko k folklóru. Najnovšie sa stala tvárou jedinečného projektu Party v 21. storočí. Ako sa cítila ako važecká nevesta a ako vníma prácu mladých tvorcov, prezradila v rozhovore.

Moderátorka relácie Umenie na TA3 zažiarila vo važeckej parte
TA3

Si tvárou projektu Party v 21. storočí. O čom je tento projekt?

Na úvod by som rada vysvetlila, čo to vlastne parta je, pretože nie každý sa už s týmto pojmom stretol. Party boli ozdobou hlavy nevesty, symbolom čistoty a krásy. Sú našim vzácnym kultúrnym dedičstvom, ktoré sa projekt Party v 21. storočí snaží uchovať. Na základe rozsiahleho etnologického výskumu sa takto podarilo zozbierať a zdokumentovať 54 part zo všetkých regiónov Slovenska. Ak by sa tak nestalo, možno o 50 rokov by o nich nikto nevedel. Nádherné umelecké dieAla, ktoré vznikli sú spojením fotografie, face paintingu a umeleckej maľby. Ich cieľom je nie len verne vystihnúť históriu, ale dodať jej zároveň moderný nádych, upútať pozornosť mladých a podporiť tak ich hrdosť na svoj pôvod.

Ako si sa stala tvárou tohto projektu?

Tento projekt vnímam prakticky od úplného začiatku. Bližšie som sa s ním ale zoznámila pred tromi rokmi, keď mi prišla pozvánka na výstavu v kostole Klarisky. Bola som presvedčená, že si táto téma zaslúži priestor v kultúrnej relácii a tak som pozvanie prijala. Počas rozhovoru mi tvorcovia prezradili, koľko práce je za jedným dielom a zaujalo ma tiež, s akým nadšením a presvedčením pristupujú k tejto záslužnej práci. Vtedy si u mňa získali ešte väčšie uznanie a tešila som sa, že môžem aspoň trošku prispieť k dielu svojou reportážou.

Si bývalá folkloristka a vnučka Darinky Laščiakovej. Čo pre teba celkovo znamenalo prepojenie s týmto projektom?

Áno, osem rokov som spievala vo folklórnom súbore Čečinka, do ktorého ma ako dieťa prihlásila moja stará mama Darinka Laščiaková. V kútiku duše dúfala, že pôjdem v jej šľapajach a z času na čas sme spolu vystupovali aj na jej koncertoch a folklórnych podujatiach. Sú to krásne spomienky a k ľudovej kultúre mám dodnes veľmi blízko. Preto mal projekt Party v 21. storočí od začiatku môj úprimný obdiv a keď ma jeho tvorcovia oslovili na spoluprácu, nesmierne som sa potešila. Bolo to minulý rok v lete, keď realizovali etnologický výskum party Važec. Spýtali sa ma, či by som nechcela byť „važecká nevesta“ a teda súčasť ich projektu, ktorý sa už blížil ku koncu. Samozrejme som s nadšením súhlasila a nevedela sa dočkať fotenia.

Si jednou z posledných tvárí tohto projektu. Aké má projekt ďalšie smerovanie?

Podľa toho, čo mi autori projektu spomínali, ich najbližšie čakajú významné výstavy v Pekingu, na Expo v Dubaji a tiež v nemeckom múzeu Sorbische. Okrem toho plánujú začať nový etnologický výskum svadobných čepcov, ktorý bude nadväzovať na projekt Party v 21. storočí. Pri všetkých plánoch im držím palce, pretože aj vďaka ich práci je ľudové umenie stále dôležitou súčasťou našej kultúry a identity.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok