Autoservis búra zaužívané stereotypy a žne úspech. V garáži pracuje čisto ženský kolektív

TA3 ČTK hm
22.1.2022 08:00

Zeleno-červený nápis Nana Female Mechanic Garage je vidieť už z hlavnej cesty smerujúcej do mesta Sokoto. Za posuvnými železnými dverami je vidieť Zainab Dayyabuovú, ktorá má obuté ťažké topánky, modrú kombinézu, ruky má mozoľnaté a od oleja. Svoju prácu milujem, hovorí 23-ročná žena, keď otvára kapotu dodávky Peugeot, aby skontrolovala batériu. Zainab je jednou z 25 mladých učníc v tomto prvom výhradne ženskom autoservise v nigérijskom štáte Sokoto.

Autoservis búra zaužívané stereotypy a žne úspech. V garáži pracuje čisto ženský kolektív
TASR/AP (ilu)

Píše server The Guardian. Cieľom výuky je poskytnúť Nigérijčankám prácu v odvetví, ktorému dominujú muži, a spochybniť tradičné gendrové úlohy v konzervatívnom a vôbec nie bezpečnom regióne. "Nie je to len obyčajný ženský autoservis," hovorí Fatima Adamuová, zakladateľka mimovládnej organizácie Nana: Iniciatíva pre posilnenie dievčat a žien, ktorá tento výukový program otvorila v roku 2019. "Chceme byť na medzinárodnej úrovni, kde konkrétne ženy môžu získať tie najlepšie služby. A aby sa tak stalo, musíme vyškoliť dievčatá. Chceme byť na odbornej úrovni," dodáva.

Zväzujú ich spoločenské normy

Učnice boli vybrané zo širokej škály žiadateliek - od nezamestnaných absolventiek škôl až po ženy z chudobných rodín, ktorých príležitosti sú v štáte, kde strednú školu dokončí menej ako dve percentá dievčat, značne obmedzené. Miera gramotnosti je v prípade žien chabých desať percent, pri mužoch je to 40 percent. V celej Nigérii je potom zhruba 35 percent ľudí vo veku od 15 do 34 rokov nezamestnaných. Tu sa v priebehu dvojročnej stáže ženy školia vo všetkých aspektoch údržby automobilov a dostávajú týždenný finančný príspevok 2100 nigérijských nair (zhruba 4,5 eura). Majú rovnako prístup k zdieľanému počítaču, kde si môžu prehliadať online vzdelávacie zdroje.

Prvá skupina učníc sa teraz blíži ku koncu výuky. "Dúfame, že niektoré z nich po vyučení za automechaničky zostanú pracovať v autoservise alebo si ako skupina založia autodielňu, kde budú tiež predávať náhradné diely," verí Adamuová. Zároveň dúfa, že automobilové centrum v Sokote, o ktorom zriadení uvažujú úrady, poskytne prácu ďalším automechaničkám z organizácie Nana. "Chcem, aby sa naše ženy vymanili zo spoločenským noriem, ktoré ich zväzujú. V tejto časti krajiny je toľko činností spojených s technikou, z ktorých sú ženy vylúčené. Bez technológií nemôžeme v severnej Nigérii uspieť a ženy musia byť súčasťou tejto cesty," hovorí zakladateľka organizácie.

Podporili ich aj náboženskí predstavitelia

Program podľa jej slov podporili tradiční a náboženskí predstavitelia prevažne moslimského štátu, ktorí začínajú uznávať, že ženy musia byť ekonomicky nezávislé. Presvedčení sú o tom aj niektorí zákazníci, ako napríklad Abba Lawal. So svojím autom prichádza do ženského autoservisu pravidelne a tvrdí, že tamojšie učnice odvádzajú lepšiu prácu ako iné servisy v meste. "Jazdím do autoservisu povzbudiť dievčatá a tiež sa mi páči, že s prácou na autách nemeškajú," hovorí

Program je natoľko úspešný, že už vznikol poradovník na nový seminár, ktorý začína tento mesiac. Vedúca servisu Hindatu Dayyabuová dúfa, že si Nana raz vybuduje aj základnu zákazníčok - šoférok, ktoré budú do servisu privážať svoje autá. "V porovnaní so 70. a 80. rokmi máme teraz množstvo žien, ktoré vlastnia autá. Urobili sme prieskum a uvedomili si, že pre ženy je komplikované vziať svoje autá na opravu do servisu, pretože je to svet ovládaný mužmi. Necítia sa tam dobre," tvrdia Dayyabuová.

Keď Zainab oznámila rodičom, že sa chce vyučiť za automechaničku, mali najskôr obavy. "Hovorili, že si nenájdu nápadníka, že je to pre ženy náročná práca. Ale rozhodla som sa prihlásiť. Moje pohlavie by nemalo byť prekážkou v tom, čím sa chcem v živote stať," hovorí a dodáva, že jej rodičia sú teraz ich najväčšími podporovateľmi. "V jednu chvíľu som sa na to chcela vykašľať... ale mama ma neustále povzbudzovala. V najbližších rokoch, pravdepodobne za dva alebo tri roky, sa chcem osamostatniť a mať vlastnú garáž," uviedla Zainab spod kapoty dodávky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok