Tretí januárový pondelok je označovaný za jeden z najnáročnejších dní v roku. Združenie IPčko vyzýva ľudí, aby zavolali blízkym

TA3 TASR
17.1.2022 16:18

Tretí januárový pondelok, nazývaný aj blue monday alebo modrý pondelok, je označovaný za jeden z najnáročnejších dní v roku. Občianske združenie IPčko v tejto súvislosti pripomína, že ľudia by nemali zostávať s pocitmi osamote. Apeluje tiež na to, aby sa ozvali svojim blízkym a dali im najavo, že im na nich záleží.

mobil sledovanie telefónov (SITA/AP)
SITA/AP

Ipčko priblížilo, že ide o deň v roku, keď akoby sa v jednom okamihu naakumulovali viaceré faktory, ktoré ovplyvňujú duševnú pohodu. "Začneme tým, že je pondelok, ktorý nepatrí k obľúbeným dňom, keď sa pozrieme do kalendára, máme pred sebou ešte mnoho dní do konca roka, je to obdobím, keď sa lámu naše predsavzatia a s nimi môže prichádzať aj pocit zlyhania. Počasie v tomto období býva chladné a je pomerne vzdialené od toho jarného a slnečného," priblížilo združenie na sociálnej sieti. 

Poukázalo na kampaň, ktorá v tejto súvislosti vznikla v zahraničí. Jej cieľom je povzbudiť ľudí, aby sa ozvali svojim priateľom a blízkym, dali najavo, že im na nich záleží a zaujímajú sa o nich.  

Na Slovensku môžu záujemci využiť bezplatné krízové nonstop linky, ktoré prevádzkuje Ipčko či Liga za duševné zdravie. Ide o Krízovú linku pomoci (0800 500 333) a Linku dôvery Nezábudka (0800 800 566).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok