Samosprávy majú byť partnerom štátu pri témach, ktoré sa ich týkajú, vyhlásila prezidentka

TA3 TASR
17.1.2022 16:04

Samosprávy by mali byť váženým partnerom štátu pri rozhodovaní o témach, ktoré sa ich bezprostredne týkajú. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla počas pondelkového prijatia zástupcov Združenia miest a obcí Slovenska, Únie miest Slovenska a združenia samosprávnych krajov SK8. Poukázala pritom na vysokú dôveryhodnosť samospráv. Počas pandémie podľa nej ukázali zodpovednosť a profesionalitu.

Prezidentka: Samosprávy majú byť partnerom štátu pri témach, ktoré sa ich týkajú
TASR/Pavol Zachar

Miestne samosprávy vníma prezidentka ako základný prvok demokratického systému. "Zdravé a fungujúce spoločenstvá na miestnej úrovni poskytujú občanom pocit istoty, bezpečia, prostredníctvom nich sa všetci stotožňujeme so svojím domovom, sú základom zdravého a fungujúceho štátu," skonštatovala. Vyzdvihla úlohu samospráv pri boji s pandémiou, najmä ich neoceniteľný príspevok pri organizácii testovania a očkovania.

Prezidentku mrzí, ak štát rozhoduje bez samospráv o témach, ktoré sa ich týkajú. "Zvlášť v prípade napríklad pripravovanej stavebnej legislatívy, ktorá je esenciou fungovania samosprávy. Chcem vás ubezpečiť, že ďalšiemu legislatívnemu procesu budem venovať mimoriadnu pozornosť, pretože vzneseným výhradám rozumiem a mnohé zdieľam," vyhlásila. V súvislosti s tohtoročnými voľbami do orgánov samospráv si prezidentka želá, aby ich predstavitelia aj v predvolebnom období ukázali ochotu počúvať, schopnosť spolupracovať a odhodlanie konať.

Predseda SK8 Jozef Viskupič pripomenul, že samosprávne kraje vlani oslávili 20 rokov fungovania. V minuloročnom pôsobení vyzdvihol najmä organizáciu veľkokapacitného, ale aj výjazdového očkovania proti ochoreniu Covid-19. Ide podľa neho o jeden z príkladov toho, že samosprávy sú dobre fungujúcim článkom slovenskej verejnej správy. 

"Spolupráca medzi obcami, mestami a samosprávnymi krajmi sa v mnohých prípadoch ukázala ako rýchla, efektívna aj vysoko účinná. Nachádzame spoločnú reč aj naprieč politickým spektrom a napriek názorovým rozdielom," zhodnotil.

V roku 2022 bude podľa Viskupiča výzvou dokončenie prípravy čerpania európskych zdrojov tak, aby neprišlo k zopakovaniu chýb z minulosti. "Presadzujeme, aby národná alokácia bola spravodlivo rozdelená a rozhodovalo sa o nej v regiónoch," uviedol. Za výzvu označil aj ukončenie zásahov vlády a parlamentu do rozpočtov samospráv bez akejkoľvek konzultácie. 

"Je neudržateľné, aby boli na samosprávy prenášané ďalšie a ďalšie povinnosti bez adekvátnej najmä finančnej, ale aj kompetenčnej kompenzácie," dodal. Predseda ZMOS Branislav Tréger deklaroval, že združenie nikdy nebude šliapať po ľuďoch, bude počúvať, čo sa deje, bude sa riadiť vlastným úsudkom a nebude si cestu zľahčovať, skracovať ani podvádzať. Dodal, že len jednotná spoločnosť môže regiónom pomôcť.

Prezident ÚMS Richard Rybníček zdôraznil, že predstavitelia samospráv nie sú úradníci, ale politickí predstavitelia štátu. Častokrát sa však na nich zabúda pri rokovacom stole. "Chceme občanom dokázať, že samospráva má miesto v Slovenskej republike, že potrebujeme ďalšiu decentralizáciu, zmenu financovania samosprávy a v duchu posilnenia demokracie potrebujeme silnejšie samosprávne kraje, mestá aj obce. Ten, kto by sa mal viac moci zbaviť, je centrálna vláda a parlament," myslí si. Verí, že spolupráca s prezidentkou bude pokračovať aj v tomto roku. Poukázal na zákony predložené v parlamente, ktoré vzbudzujú u samospráv rozpaky a obavy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok