V okresoch na severe už stúpajú čísla. Grafy z iných krajín nám však podľa Bošňáka dávajú nádej

TA3
18.1.2022 07:00

Prvá omikronová špička v západnej Európe je už za nami. Parametre, ktoré sme poznali z delta verzie už neplatia. Ako to vyzerá s číslami v zaočkovaných a nezaočkovaných krajinách, ktoré vekové skupiny sú choré, aké opatrenia zamorené krajiny prijímajú? Aj o tom sme hovorili s dátovým analytikom z iniciatívy Dáta bez pátosu Ivanom Bošňákom.

Nové čísla
TASR/Jaroslav Novák

Pozerajme sa na Grécko

Evoluční virológovia zdôrazňujú tri parametre nového variantu. Príde skoro, bude sa veľmi rýchlo šíriť a dosiahne vysoké čísla, ozrejmil analytik. Ak ide o situáciu v nemocniciach, Slovensko v súvislosti s omikronom nemá najlepšie vyhliadky. Podobne slabé výsledky v očkovaní ako máme my, dosiahli aj pobaltské krajiny, Slovinsko či Chorvátsko. "Dobrým príkladom je Grécko, lebo má dôchodcov zaočkovaných na 80 percent. V Británii sú nezaočkovaní len piati zo sto dôchodcov. Volajme ich nechránení. V Grécku je to štyrikrát toľko," povedal Bošňák s tým, že pre Slovensko bude zásadná práve situácia v Grécku.

Čaká nás ťažké obdobie, ale podľa Bošňáka nám grafy situácie z iných krajín dávajú nádej, že omikronová vlna nemusí dlho trvať. Ak bude vzostup nakazených trvať tri týždne, "behom tých troch týždňov nenavštívite všetkých starkých po celej krajine". Bošňák pripomenul, že aj v delte sa najskôr infikovali pracujúci, rodičia a ich deti, a až následne stúpali čísla v iných kategóriách.

Ak bude nadchádzajúca vlna koronavírusu trvať krátko, podľa Bošňáka z toho vyplýva hypotéza, že s nákazou by sa nemuseli stretnúť všetci starší ľudia, a už vôbec nie naraz. "To by nám pomohlo v nemocniciach," skonštatoval. Na ako dlho posiela do nemocníc ľudí delta? "V Česku vidíme štatistiky podľa veku, starší sú hospitalizovaní dlhšie, lebo sú v ťažšom stave, ale oproti delte, čo bolo sedem dní, je to teraz menej, štyri dni," vysvetlil Bošňák.

Vysoká pozitivita na severe

V okresoch na severe Slovenska ako Svidník, Stropkov, Vranov nad Topľou, Bardejov, Snina, Tvrdošín, Námestovo či Dolný Kubín, vidíme vysokú pozitivitu. "Bratislava má 20 percent, kým na severe sme na 45 percentách" spresnil.

"Nie som zástanca testovania všetkých, celoplošne a celý národ. Ale ak regionálny hygienik v Stropkove má pozitivitu 40 percent, tak asi zalamuje rukami," povedal Bošňák s tým, že hygienici môžu mať problém domôcť sa v okresoch vyššieho testovania. Čísla, ktoré vidíme v okresoch na severe, môžu byť podľa Bošňáka v realite aj násobne vyššie.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok