Opustené psy zachraňujú životy vojakov. Pred nepriateľom ich dokážu včas vystríhať

TA3 ČTK hm
18.1.2022 18:00

Výmenou za trochu potravy alebo pozornosti poskytujú útechu a varujú pred blížiacim sa nebezpečím. Túlavé psy alebo mačky robia na frontovej línii spoločnosť ukrajinským vojakom, ktorí sa obávajú ruských útokov.

Splnili svoje úlohy. Časť ruských vojakov sa vracia od ukrajinských hraníc na základne
TASR/AP

Píše o tom agentúra AFP. V zákope blízko mesta Avdijivka neďaleko Donecku, bašty proruských separatistov na východe Ukrajiny, hladká 21-ročný ukrajinský vojak Mykyta hnedú fenku. "Má ako každý pes dobrý sluch. Je istejšie hliadkovať s ňou," vysvetľuje Mykyta. "Keď sa blíži nepriateľ, tak začína vrčať a štekať. Že pes je najlepší priateľ človeka, sa nehovorí len tak pre nič za nič," uisťuje mladík.

Zvieratá za nič nemôžu

Ukrajinské sily bojujú od roku 2014 so separatistami, ktorí majú v súčasnosti pod kontrolou celé územia na východe krajiny. Vo vojne od začiatku padlo vyše 13-tisíc ľudí. Rusko, ktoré mnohí považujú za vojenského i finančného podporovateľa separatistov, v posledných mesiacoch zhromaždilo pri ukrajinských hraniciach desiatky tisíc vojakov a vyvolalo obavy, že aj napriek uisťovaniu o opaku, chystá inváziu.

Mnoho miestnych, ktorí v posledných ôsmich rokoch utiekli pred násilím z východu Ukrajiny, odišlo bez svojich domácich miláčikov a nechalo ich na mieste. Opustené zvieratá a ich početné potomstvo v zdevastovanej oblasti často nakoniec nachádzajúci bezpečie pri vojakoch. "Zvieratá za nič nemôžu. Vinníkom je vojna," hovorí 49-ročný vojak Volodymyr. 

Na jeho vojenskej pozícii žije dokopy asi 15 mačiek a niekoľko psov. "Zostali úplne samy. Musíme s nimi mať zľutovanie a dávať im najesť," hovorí zatiaľ čo dáva skupinke ryšavých, sivých a bielych šeliem zbytok polievky. Niektorí vojaci si svojich chlpatých kamarátov nakoniec odvážajú z fronty domov. 

Šteňa varovalo pred bombardovaním

Dmytro, 29-ročný vojak, sedí v sklade domu zničeného bombardovaním, ktorý používa ako izbu, a vychvaľuje svoju čiernu mačku Černušku. Na začiatku zimy začali podľa neho do skríše prúdiť myši. "Ale ona ich do dvoch mesiacov všetky vyhubila," rozpráva nadšene mladý muž s vyholenou hlavou. "A najdôležitejšie je, že je veľmi čistotná," vysvetľuje. Hovorí, že začiatkom vojny si chcel osvojiť tiež šteniatko. To sa potom aj stalo maskotom vojakov, keď spolu s jednotkou putovalo k mestu Debalceve, pri ktorom sa v roku 2015 odohrali ťažké boje.

Podľa Dmytra šteňa varovalo vojakov pred bombardovaním. "Päť alebo desať minút pred tým sa schovalo do úkrytu a my sme pochopili, že bombardovanie sa blíži," hovorí. Vojakom stačilo, aby nasledovali jeho príklad. "Bežali sme ku krytom a cestou sme si brali nepriestrelné vesty a prilby," spomína si mladík. 

Zatiaľ čo napätie vo vzťahoch s Ruskom dosahuje v posledných mesiacoch nového vrcholu, vojaci tvrdia, že zvieracia spoločnosť má na nich upokojujúci účinok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok