Zamestnanci UMC protestovali pred Úradom vlády proti stimulom

SITA, TASR
28.11.2012 11:41

Zamestnanci spoločnosti UMC, ktorá vyrába televízory v Novom Meste nad Váhom, protestovali proti stimulom pre galantský Samsung. Pre tie vraj prepustili už asi 150 ľudí.

Zamestnanci UMC protestovali pred Úradom vlády proti stimulom
SITA

Desiatky zamestnancov spoločnosti Universal Media Corporation z Nového Mesta nad Váhom prišli dnes protestovať pred Úrad vlády SR proti nerovným podmienkam na trhu. "Vláda nás pripravuje o pracovné miesta, pretože odsúhlasila konkurentom stimuly," povedala členka štrajkového výboru Magdaléna Verešová.

Zamestnanci spoločnosti UMC, ktorá vyrába predovšetkým LCD a LED televízory, sa tak postavili proti kritizovaným investičným stimulom takmer 20 mil. eur, ktoré vláda nedávno odsúhlasila galantskému Samsungu. "Vláda nás dostala do nerovných podmienok, strácame konkurencieschopnosť," skonštatovala Verešová.

Firma UMC donedávna zamestnávala zhruba 750 ľudí, za posledný mesiac však pre problémy prepustila asi 150 zamestnancov. Vedenie firmy vraj už komunikovalo aj s ministerstvom práce a ministerstvom hospodárstva a žiadalo stimuly tak ako iné spoločnosti, pomoci sa však nedočkali. Ak sa situácia nezlepší, prácu vraj môžu stratiť ďalší ľudia.

Spoločnosť Universal Media Corporation má viaceré výrobné závody v krajinách EÚ a Číne. V Slovenskej republike je aktívna od roku 2004. V Novom Meste nad Váhom prevádzkuje svoj vlastný výrobný podnik, postavený na zelenej lúke v roku 2005, na ploche 24-tisíc metrov štvorcových.

Televízory predáva napríklad pod značkami Blaupunkt, UMC či Eternity, vyrába aj pre veľké obchodné reťazce, ako napríklad TESCO. Väčšina z televízorov vyrobených v UMC je určená na export. Medzi hlavné odberateľské trhy patria Veľká Británia, Nemecko, Portugalsko a Španielsko.

J. Burian: Je to umelo vyvolaný štrajk

Spoločnosť Universal Media Corporation Slovakia z Nového Mesta nad Váhom využíva zamestnancov ako živý štít na to, aby protestom tlačila na vládu. Po dnešnom rokovaní kabinetu to vyhlásil štátny tajomník ministerstva práce Jozef Burian (Smer-SD). Reagoval tak na dnešný štrajk pracovníkov tejto firmy pred Úradom vlády (ÚV) SR v Bratislave.

"Je to umelo vyvolaný štrajk," konštatoval Burian. Pracovníci firmy žiadali vládu protestom o pomoc, aby nedošlo k ďalšiemu prepúšťaniu ľudí v spoločnosti. Firma doteraz podľa štrajkujúcich prepustila 150 ľudí a ak jej vláda nepomôže, odídu aj ďalší. Zamestnanci žiadajú štát o investičné stimuly pre spoločnosť tak, ako boli poskytnuté aj iným spoločnostiam.

"Ostali sme nekonkurencieschopní. Stimuly boli dané našim konkurentom, chceme len, aby na trhu platili rovnaké podmienky," vyhlásila predsedníčka štrajkového výboru a zamestnaneckej rady v spoločnosti Ingrid Berecová.

Podľa Buriana však už firma stimuly od štátu dostala, a to vo výške 235 miliónov korún (7.800.570 eur). Boli určené na vytvorenie 151 pracovných miest. "Dostali dotáciu takmer 50.000 eur na jedno pracovné miesto," vyčíslil štátny tajomník. Firma tak podľa neho nemôže dostať ďalšiu dotáciu na to, na čo ju už raz dostala.

Spoločnosť mohla pritom podľa ministra hospodárstva Tomáša Malatinského (nominant Smer-SD) v minulosti čerpať stimuly aj v podobe daňových úľav, no túto možnosť nevyužila. Je síce pravda, že firma Samsung, ktorá pôsobí v rovnakej oblasti ako UMC Slovakia dostala od štátu dotácie, no tie sú podľa Malatinského v podobe daňových úľav a spoločnosť ich začne čerpať možno o dva roky.

"V tomto prípade je to neporovnateľné a Samsung vytvára novú technológiu, ktorá je technológiou ďalšej generácie a zachováva túto firmu na Slovensku," vysvetlil šéf rezortu hospodárstva. V prípade, že príde spoločnosť UMC Slovakia na ministerstvo s podobným projektom, Malatinský sa ním bude zaoberať a keď splní potrebné parametre, môže tento projekt schváliť a firme pomôcť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok