Tipy, ako šetriť vodou v domácnosti: Takto nevyjde ani kvapka nazmar

TA3/zm
24.1.2022 08:00

Šetriť vodou je nielen ekonomické, ale aj ekologické. Nech už sa rozhodnete neplytvať ani kvapku z akéhokoľvek dôvodu, môžu vám pomôcť jednoduché rady do domácnosti.

Tipy, ako šetriť vodou v domácnosti: Takto nevyjde ani kvapka nazmar
Pexels

Umývačka je na úsporu vody šetrnejšia ako oplachovanie riadu v rukách. To už je všeobecne známe. Aké sú však ďalšie možnosti, aby ste neplytvali drahocennou čistou vodou?

Nenechávajte vodu odtiecť

Pozná to snáď každá žena v kuchyni. Potrebujeme teplú vodu, tak chvíľu necháme zbytočne odtekať studenú, kým sa v rúrkach zohreje. A to je veľká škoda. Denne takto dokážete nechať pretiecť niekoľko litrov, ktoré by sa dali rôzne využiť.

Zachytávajte vodu do veľkej čistej misky a následne ju použite napríklad na polievanie izbových kvetov alebo vodu prelejte do fľaše a môžete ju piť. Platí to i v opačnom prípade. Ak ste používali naposledy horúcu vodu a teraz si chcete do pohára načapovať vlažnú, opäť zrejme necháte prúd odtiecť. Aj tieto kvapky môžete zachytávať do misky či fľaše, pretože voda o chvíľu sama vychladne, alebo jej môžete pomôcť umiestnením v chladničke.

Mnoho žien má vo zvyku vylievať vodu z varnej kanvice, ak všetku nespotrebovali, aby sa netvoril vodný kameň. Ani to nerobte a počkajte na vychladnutie, alebo ešte lepšie, dávajte do kanvice len toľko vody, koľko skutočne potrebujete.  

Oplachovanie

Veľkou kategóriou úniku vody je oplachovanie. Dve najčastejšie činnosti sú umývanie ovocia a opláchnutie použitých plastov z potravín pred tým, než ich hodíme do separovanej nádoby.

Čo sa týka ovocia, oveľa menej vody miniete, keď ho budete umývať v miske s vodou, než keď to urobíte pod prúdom. Takúto vodu už síce nevypijete, ale pre izbové rastliny bude stále dobrá.

V prípade, že umývate aj tégliky od jogurtov alebo vyplachujete plastové fľaše či tetrapaky, urobte drobnú zmenu. Nechajte ich v dreze a opláchnu sa pri akejkoľvek inej činnosti, kedy pustíte vodu. Napríklad, keď si umývate ruky alebo riad, ktorý nemôže ísť do umývačky.

Izbové rastliny

Mimochodom, na zálievku rastlín, ktoré máte v interiéri, nie je voda z kohútika až taká ideálna. Kvety ocenia, ak ich polejete napríklad vodou, v ktorej ste varili zemiaky alebo vajíčka. Jednak je prevarená, ale práve tieto dve suroviny pustia do zálievky aj množstvo vitamínov. Zároveň je to skvelý spôsob, ako neplytvať a využiť všetko do poslednej kvapky.

Šetrite v kúpeľni

Nielen v kuchyni ide množstvo litrov do kanalizácie, veľké úniky sú aj v kúpeľni. Pritom stačí tak málo, základ je vypínať kohútik pri umývaní zubov. Počas dvojminútového čistenia zubov miniete priemerne 30 litrov vody, ak ju necháte tiecť prúdom. Podobne môžete vodu zastaviť, kým si šampónujete vlasy.

Témy: miska
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok