Na Slovensko nenapochodujú vojaci ani nebudeme skladovať jadrové zbrane, tvrdí Korčok o dohode s USA

TA3
17.1.2022 13:08

Zmluva s Američanmi o obrannej spolupráci má zelenú. Napriek nesúhlasu opozície a kritike generálneho prokurátora ju vláda odklepla jednomyseľne. Tvrdí, že naša armáda bude vďaka americkým dolárom lepšie pripravená. Opozícia hovorí o zrade a chystá referendum. "Táto dohoda má dobrý úmysel," vyhlásil v relácii Braňo Závodský Naživo minister zahraničných vecí Ivan Korčok.

Slovensku sa hlási vyše 200 ľudí, ktorí by chceli odísť z Afganistanu, potvrdil Korčok
TASR/Jakub Kotian

Zmluvu má podpísanú už väčšina krajín

Minister zahraničných vecí SR Ivan Korčok vyhlásil, že Spojené štáty americké nesú veľkú časť garancie bezpečnosti v NATO. Väčšina krajín na "východnom krídle" uzatvorila obrannú dohodu s USA, konkrétne 23 krajín. "Vychádza sa z jedného konceptu a cieľom nie je nič iné, ako reagovať na podobnú situáciu, ktorá vznikla v roku 2014 (anexia Krymu Ruskou federáciou)," uviedol Korčok. Šéf slovenskej diplomacie povedal, že spolupráca s USA je v súčasnosti rozsiahla aj bez obrannej dohody. 

"Rámcová znamená, že podľa tejto zmluvy bude nastavený režim spolupráce amerických ozbrojených síl a slovenských ozbrojených síl na našom území iba vtedy, ak o tom rozhodne vláda alebo Národná rada SR. Je absolútne zavádzanie, keď niekto tvrdí, že na základe tejto zmluvy na Slovensko napochodujú nejakí vojaci," povedal minister. 

"Prvá veta v zmluve hovorí o tom, že sa vzdávame prednostného práva trestnej zodpovednosti, ale druhá veta hovorí, že všade tam, kde Slovenská republika povie, že tento trestný čin chceme stíhať my, tak v tomto prípade preberieme jurisdikciu," dodal. 

Podľa Ivana Korčoka odporcovia účelovo vyberajú zo zmluvy vety, ktoré sa im hodia. Korčok povedal, že správcom vojenských letísk naďalej zostane Slovenská republika, Spojené štáty môžu užívať jedine časť, ktorú im povolí. 

"Pre každé jedno pristátie štátnych lietadiel platí, že musia dostať povolenie. Zmluva nič nemení na prístupe do vzdušného priestoru republiky," konštatoval Korčok. Toto platí aj pri presune zbraní a inej techniky, akýkoľvek takýto presun bude musieť byť realizovaný so súhlasom ministerstva obrany. Minister zahraničných vecí potvrdil, že na základe tejto zmluvy nie je možnosť, aby sa na Slovensku skladovali jadrové zbrane.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok